APOXETEFTIKOΣτα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και την άρση της επικινδυνότητας στις οδικές αρτηρίες, τα οποία και εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, Περιφερειακούς Συμβούλους, διευθυντικά στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. και τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, πραγματοποίησαν αρχικά σύσκεψη ώστε να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών και στη συνέχεια επιτόπια αυτοψία στο έργο κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών των παραλιακών οικισμών από τον πρώην Δήμο Ερινεού έως τον πρώην Δήμο Αιγείρας.
Πρόκειται για τα έργα «Κατασκευή Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών Παραλιακών Οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας», με προϋπολογισμό 37.765.920 ευρώ και τη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
«Το έργο αυτό που γίνεται στην Αιγιάλεια είναι ένα έργο «μαμούθ» συνολικής αξίας περίπου 71.000.000 ευρώ στην πλήρη εξέλιξη και εκτέλεσή του. Η υλοποίηση ενός αποχετευτικού δικτύου στη ευρύτερη περιοχή υπήρξε πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών και των κατοίκων της πόλης, για το οποίο το κράτος «κώφευε». Ξεπεράσαμε πολλές δυσκολίες και με μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να υλοποιούμε ένα έργο για την βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, την αναβάθμιση της εικόνας και στην αναβάθμιση και προστασία του Περιβάλλοντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Το υπό κατασκευή έργο συνδυάζεται με άλλα δυο ενταγμένα έργα: την επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου και τα «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας» αλλά και με το υπό ένταξη αποχετευτικό έργο των οικισμών Διγιελιτίκων, Τέμενης, Βαλιμιτίκων, οι επιλέξιμοι αλλά και λοιποί οικισμοί, θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες υποδομές δικτύων αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και θα προστατευθεί το θαλάσσιο και υπόγειο υδατικό περιβάλλον της περιοχής από τα αστικά λύματα που απορρίπτονται σήμερα ανεπεξέργαστα.
Η επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου έχει προϋπολογισμό 13.755.090 ευρώ, ενώ τα Εσωτερικά δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας έχουν συνολικό προϋπολογισμό 25.611.896,40 ευρώ.
Συνολικά το έργο περιλαμβάνει τη κατασκευή αποχετευτικού δικτύου βαρυτικών και καταθλιπτικών αγωγών μήκους 60 χιλιομέτρων και 13 αντλιοστασίων, ενώ περιλαμβάνει τους οικισμούς Αιγείρας, Κραθίου και Συλίβαινας του Δήμου Ακράτας, Διακοπτού, Τέμενης, Βαλιμίτικων και Διγιελιώτικων του Δήμου Αιγίου, Ροδοδάφνης, Ακόλης, Λόγγου και Σελιανιτίκων του Δήμου Συμπολιτείας και Καμαρών και Νέου Ερινεού.

Σε εξέλιξη και οι συντηρήσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης με τους Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών επισκέφθηκαν τα εργοτάξια που υπάρχουν στην Παλαιά Εθνική Οδό που συνδέει το Αίγιο με τα όρια του νομού, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πορεία των συντηρήσεων στο οδικό δίκτυο, προϋπολογισμού 3.370.000 ευρώ.
Ειδικότερα πρόκειται για το έργο «Εργασίες Συντήρησης στην Π.Ε.Π. Πατρών – Κορίνθου στο τμήμα Αίγιο – όρια νομού Αχαΐας», για το οποίο έχουν εκτελεστεί εργασίες φρεζαρίσματος, συγκολλητικής ασφαλτικής επάλειψης, ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης και ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας σε μήκος 4,1 χλμ. επί της Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου εντός της κοινότητας Νικολαιίκων Αιγιάλειας. Συνολικά, στο πλαίσιο της εργολαβίας περιλαμβάνεται η συντήρηση περίπου 18 χλμ. οδικού άξονα.
Τέλος, υπήρξε ενημέρωση και στα εργοτάξια που υπάρχουν σε εξέλιξη για τη συντήρηση της Παλαιάς Εθνικής Οδού στο τμήμα που συνδέει την Πάτρα με το Αίγιο.
«Βασικός στόχος μας είναι να συντηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την καλή κατάσταση του επαρχιακού αλλά και ολόκληρου του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια εποχή που οι πόροι είναι σχεδόν εξαφανισμένοι. Παρ’ όλα αυτά με καλή διαχείριση και σωστό προγραμματισμό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση των έργων αυτών, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών μας» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.