epal_aigiouΣτην κατάθεση της αίτησης συμμετοχής του Δήμου Αιγιαλείας στο πρόγραμμα του ΧΜ ΕΟΧ (Χρηµατοδοτικός Μηχανισµός Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου) 2009-2014 του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης -με αντλίες θερμότητας- κτιρίων του Δήμου, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος.

ημάρχου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας και εγκρίθηκε από τους παρόντες συμβούλους, ωστόσο από πλευράς Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου με αφορμή το συγκεκριμένα ζήτημα ζητήθηκε για μία ακόμα φορά το «μπίζνες πλαν» όσον αφορά το Κολυμβητήριο με τον Θανάση Παναγόπουλο να απαντά ότι και το συγκεκριμένο αίτημα για χρηματοδότηση εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή που δεν έχει όμως ακόμα εκπονήσει «μπίζνες πλαν». Παράλληλα ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε να τεθεί προτεραιότητα στο ΕΠΑΛ σε περίπτωση που από το πρόγραμμα δεν εγκριθούν και τα δύο «υποέργα» για τα οποία ο δήμος κατέθεσε φάκελο. Από την πλευρά του ο Κώστας Παπακωνσταντίνου εξήρε βεβαίως κάθε είδους προσπάθεια για ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για δημόσια κτίρια (σχολικές μονάδες κλπ.) και όχι να «τρέχουμε» κάθε φορά πίσω από κάποιο πρόγραμμα για να προλάβουμε τις προθεσμίες, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τελικά η εισήγηση του κ΄.Χριστόπουλου εγκρίθηκε από το ΔΣ και χθες υπέβαλλε για λογαριασμό του δήμου τον φάκελο. Σημειώνεται ωστόσο ότι για το ίδιο πρόγραμμα έχουν κατατεθεί πάνω από 50 αιτήσεις από ΟΤΑ και φορείς όλης της χώρας, ωστόσο η πρόταση του Δήμου Αιγιαλείας είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο άρτια από όλες τις απόψεις.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΧ-ΕΖΕΣ
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΑΠΕ προς τους Δήμους, ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με βασικό στόχο την αύξηση της συµµετοχής των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (AΠΕ) στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα τη µείωση των εκποµπών των αερίων του θερµοκηπίου.
Για την Αιγιάλεια, προτάθηκαν τα κτίρια του Κολυμβητηρίου Αιγίου, με αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας και το Σχολικό Συγκρότηµα του ΕΠΑΛ Αιγίου, µε χρήση αερόψυκτων αντλιών θερµότητας. Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο κ. Χριστόπουλος, ενδεικτικός προϋπολογισµός της πρότασης που κατατέθηκε είναι 1.570.430 € µε ΦΠΑ.
*Υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος θα είναι ο ίδιος αντιδήμαρχος, ενώ η ομάδα εργασίας που θα “τρέξει” την αίτηση συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο της Πράξης κ. Σπ.Προσελέντη, καθώς και από τους κ.κ. Φ.Κουρτάκη, Ηλ.Ντόκο και Β.Δρύλλη, όλοι υπάλληλοι του Δήμου Αιγιαλείας. Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου για την υλοποίηση της δράσης αυτής.