SEISMOS αντίγραφοΜε το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή να μετρούν μέρα με την ημέρα τις «πληγές» τους και τις υπηρεσίες να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προχωρήσει η καταγραφή των προβλημάτων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών, τα βλέμματα βεβαίως στρέφονται στην κήρυξη της περιοχής ως «σεισμόπληκτης», κάτι που θα δώσει δυνατότητα επούλωσης των πληγών και… επανεκκίνησης.
Άπαντες πλέον φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι το Αίγιο έχει σήμερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ήδη τα πρώτα «μηνύματα» από την κυβέρνηση είναι σε θετική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα σε επικοινωνία με τον ΓΓ Δημοσίων Έργων, κ. Στράτο Σιμόπουλο ο Ανδρέας Κατσανιώτης, συνηγορώντας στο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί το Αίγιο ως σεισμόπληκτη περιοχή, πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και υποβληθεί το αίτημα θα υπάρξει σχετική απόφαση.
Την ίδια ώρα βεβαίως από πλευράς δήμου συνεχίζεται ο αγώνας προς πάσα κατεύθυνση. Ήδη χθες ο δήμαρχος Αιγιαλείας και η αντιδήμαρχος Β.Ψυχράμη παρέστησαν –σύμφωνα και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανέλυσαν το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή και πήραν απ`όλες τις πτέρυγες του Περιφερειακού Συμβουλίου τη διαβεβαίωση πως θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της περιοχής να επουλώσει τις πληγές του. Άλλωστε θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι από την πρώτη στιγμή η περιφερειακή αρχή (τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Γρ.Αλεξόπουλος όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απ.Κατσιφάρας βρέθηκαν στο Αίγιο) ήσαν παρόντες σε όλη την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων.
*Παράλληλα η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του δήμου αύριο Τετάρτη θα παραστεί στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο που συνεδριάζει στην Πάτρα.

Κατσανιώτης: «Το Αίγιο έχει ανάγκη από την στήριξη της Πολιτείας

Στην επικοινωνία του με τον Σ.Σιμόπουλο ο Αντρέας Κατσανιώτης τόνισε πως μπορεί ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου να μην υπήρξε καταστροφικός και να μην έθεσε σε κίνδυνο ζωές, ωστόσο «λάβωσε» αρκετά κτίρια που έχουν ανάγκη επισκευών, σε μία εποχή που ο μέσος πολίτης δεν αντέχει πρόσθετα οικονομικά βάρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην επιδιορθωθούν οι ζημιές και τα κτίρια να καταστούν πολύ πιο ευάλωτα και επικίνδυνα σε κάποιο, ενδεχόμενο μελλοντικό φαινόμενο.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κ΄.Κατσανιώτη, «Ο κ. Σιμόπουλος από την πλευρά του, εξέφρασε και την δική του βούληση να προωθηθεί άμεσα η συγκεκριμένη ρύθμιση, αμέσως μετά το τέλος όλων των ελέγχων στα κτίρια που έχουν υποστεί βλάβες».
Με αφορμή την επικοινωνία, αλλά και την διαβεβαίωση για ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Αιγιάλειας από την κυβέρνηση, ο Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε: «Το Αίγιο έχει ανάγκη από την στήριξη της Πολιτείας. Η ελληνική κυβέρνηση το κατανοεί και γι’ αυτό τον λόγο, είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Στις έκτακτες ανάγκες, οι πολίτες δεν πρέπει να είναι – και δεν θα είναι – μόνοι τους».

Ακόμα «29» κτίρια «κίτρινα»

Με τις αιτήσεις για ελέγχους να ξεπερνούν τις «700» συνεχίστηκαν χθες οι αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων σε σπίτια και επιχειρήσεις που «λαβώθηκαν» από το σεισμό της 7ης Νοέμβρη στο Αίγιο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας κα Βάσω Ψυχράμη χθες Δευτέρα ελέγχθηκαν «83» κτίρια (κυρίως πολυκατοικίες) εκ των οποίων «29» κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα. Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ημ» από τους ελέγχους του Σαββατοκύριακου είχαν εξεταστεί 143 συνολικά διαμερίσματα και οικίες εκ των οποίων σε «28» μπήκε «κίτρινη γραμμή» που σημαίνει ότι απαιτείται επανέλεγχος και προσωρινώς είναι… ακατάλληλα.
Παράλληλα έχει εγκατασταθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αιγίου γραφείο του ΤΑΣ όπου θα δέχεται πλέον αιτήσεις για ελέγχους αφού αρκετοί είναι οι συμπολίτες που ακόμα δεν έχουν κάνει αίτηση για έλεγχο.
Εφιστάται ωστόσο η προσοχή σε όσους συμπολίτες ήδη έχουν κάνει αίτηση τηλεφωνικά, δεν υπάρχει λόγος να ξανακάνουν αιτήσεις. Πλέον γραπτώς αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι δεν έχουν ήδη υποβάλλει.
Από την πλευρά της η κα Ψυχράμη επισημαίνει ότι άπαντες «παλεύουμε για άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων ώστε να έχουμε σαφή εικόνα και να μπορέσει να ξεκινήσει η… αποκατάσταση».