Στελέχη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στην ημερίδαΜε αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα υπό τον γενικό τίτλο «Η τέχνη των γεφυρών» (L’ art des ponts / The art of Bridges), με πρωτοστάτη τον όμιλο VINCI, κύριο μέτοχο της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου, με ημερίδα που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Έργων της Γαλλίας (Fédération Nationale des Travaux Publics), κατά τη διάρκεια της οποίας διακεκριμένοι ειδικοί αναφέρθηκαν στις ιδιαιτερότητες όλων των φάσεων της ζωής μιας γέφυρας. Από το όραμα ενός μεγάλου πολιτικού, μέχρι τον σχεδιασμό από μηχανικούς και από την ανθρώπινη περιπέτεια της κατασκευής, μέχρι την επιτυχή έκβαση της μάχης της καθημερινής λειτουργίας, η οποία δικαιώνει όσους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) επένδυσαν στην τέχνη της γεφυροποιίας.

Τιμητική θέση μεταξύ των ομιλητών είχαν στο βήμα της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κύριοι Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, «πατέρας της ζεύξης» – εμπνευστής της επιλογής καλωδιωτής γέφυρας πολλαπλών ανοιγμάτων στο στενό Ρίου – Αντιρρίου και Παναγιώτης Παπανικόλας, νυν Πρόεδρος της εταιρείας και Τεχνικός Διευθυντής κατά την περίοδο κατασκευής.

Την υπερηφάνεια της VINCI για το επιχειρηματικό, αλλά -κυρίως- ανθρώπινο επίτευγμα της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, εξέφρασε με ομιλία του ο Πληρεξούσιος Γενικός Διευθυντής του ομίλου, κ. Πιερ Κοπέ.

Ειδικός επετειακός τόμος με τον τίτλο «Η τέχνη των γεφυρών» έχει μόλις εκδοθεί και φέρει την υπογραφή του φιλοσόφου Μισέλ Σερ, ενός από τους σπουδαιότερους διανοητές της Γαλλίας, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου Stanford. Η αναφορά του στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» φέρει τον τίτλο: «Πιο στέρεο από το δεδομένο είναι το κατασκευασμένο». Εκεί ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε τη ρεβάνς του μόχθου. Μηχανικοί και εργάτες κόπιασαν στοχοπροσηλωμένοι για να την αρματώσουν κόντρα σε σεισμούς και τσουνάμι. Όσον με αφορά, στοιχηματίζω ότι σε βάθος χρόνου η υπομονή πετυχαίνει περισσότερα από όσα μπορεί να πετύχει σε μία μόνο στιγμή το ανθρώπινο χάρισμα. Έτσι -προς έκπληξη όλων- στον τερματισμό είναι η χελώνα που σηκώνει το έπαθλο. Η εμπιστοσύνη μου ακουμπά στη Γέφυρα του Ρίου».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες με μεγάλη έκθεση που είναι αφιερωμένη στην τέχνη των γεφυρών, με προεξάρχουσα την «εθνική γέφυρα» της Ελλάδας.