spirometrisi27112014Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της προστασίας και της προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού, πραγματοποιεί προληπτικούς δωρεάν σπιρομετρικούς ελέγχους σε όλη την Περιφέρεια, σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Σπιρομετρήσεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με στόχο τη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση των δεικτών υγείας και ευημερίας του πληθυσμού της περιοχής.

Στη δράση που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στον κήπο του Πολιτιστικού Κέντρου “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο), πάνω από 70 συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν για την ολιγόλεπτη εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και βέλτιστη θεραπεία.

Η ίδια Κινητή Μονάδα Σπιρομετρήσεων θα βρεθεί την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στην Ακράτα και συγκεκριμένα στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στο Κράθιο, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, αν απαντάτε ναι σε τουλάχιστον τρεις από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Είστε άνω των 40
2. Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής
3. Αναπνέετε με δυσκολία
4. Βήχετε συχνά
5. Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα)
6. Κρυολογείτε συχνά

είναι απαραίτητος ο έλεγχος της αναπνευστικής σας λειτουργίας.

Υποστηρικτές των δράσεων σε Αίγιο και Ακράτα είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας.