2014.11.25 @ Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελ«Μόνο με θεσμικές και αποτελεσματικές πολιτικές μπορείς να καταφέρεις να έχεις μια δημοκρατία με επίκεντρο την αξιοπρέπεια στον άνθρωπο και πολύ περισσότερο στα Άτομα με Αναπηρία».
Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη – Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία με θέμα: «Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
«Σήμερα έχουμε έλλειμμα τόσο στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ, όσο και στην πρόσβαση στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά. Παραμένουμε μια χώρα με ανοικτά μέτωπα τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για επανένταξη και καθημερινότητα. Για πρώτη φορά έχουμε ισχυρά περιφερειακά προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ και πλέον τίθεται σοβαρά στην ατζέντα η ένταξη συνεκτικών πολιτικών και δράσεων για τα ΑμεΑ που να απαντούν στις ανάγκες των δομών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως για να δημιουργηθεί αυτό το περιφερειακό πρόγραμμα υπήρξε μια ουσιαστική διαβούλευση τόσο με το Υπουργείο όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως με την Ομοσπονδία.
Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε κατά την θεματική ενότητα «Διαμορφώνοντας την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία» και ουσιαστικά αναφέρθηκε στους δυο ειδικούς άξονες και τους τέσσερις κεντρικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ίσα και ίδια δικαιώματα.
Οι δύο ειδικοί άξονες είναι:
1. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, προώθηση κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης φτώχειας
2. Ανάπτυξη εκσυγχρονισμού συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης
Οι τέσσερις κεντρικοί στόχοι απαντούν στα παρακάτω:
1. Πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων, για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών και υποστηρικτικών δομών με δράσεις ευαισθητοποίησης, ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.
2. Ανάσχεση εμποδίων πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικές υπηρεσίας κοινωνικής ωφελείας, πρόσβασης σε υπηρεσίες σε οικονομικά ασθενείς πολίτες ή απομακρυσμένων περιοχών, πολίτες ευάλωτων και ειδικών κοινωνικών ομάδων καθώς και ανασφάλιστους πολίτες με δράσεις.
3. Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, ένα νέο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε εξαρχής σωστά, για την ένταξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
4. Ανάπτυξη υποδομών για ευπαθείς ομάδες, δημιουργία ενίσχυση και αναβάθμισης υποδομών.
Στο συνέδριο ήταν συντονιστής στη θεματική ενότητα «Αποϊδρυματοποίηση – Αυτόνομη Διαβίωση» ο Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Ελλάδας και οργανωτικός γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ο οποίος και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο θεσμός αυτόνομης διαβίωσης βασίζεται στο πρωταρχικό δικαίωμα κάθε ατόμου για αξιοπρεπή διαβίωση που κατευθύνει την δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να διαβιώνει στο μέτρο του εφικτού πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και στην υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα στα ΑμεΑ».