IERA SYNODOΛίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έριξε νέα «βόμβα» δίδοντας στη δημοσιότητα μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα «αλληλογραφία» μεταξύ Μητροπολιτών.
Όπως φαίνεται μέσω αλληλογραφίας δόθηκε η συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ των δύο Μητροπολιτών με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προαναγγέλλοντας και άλλες παρόμοιες δημοσιοποιήσεις.
Χρησιμοποιώντας και παραφράζοντας μάλιστα λόγους Πατέρων της Εκκλησίας, όπως του Γρηγορίου του θεολόγου, ο Αλεξανδρουπόλεως αποκαλεί τον Καλαβρύτων «αναίσχυντο γέροντα» ο οποίος κάνει λόγο με την σειρά του για «αναιδέστατους νέους».
«Απορώ, Σεβασμιώτατε, που με πληροφορείτε ότι η ιδική μου «ασεβής» συμπεριφορά «δεν συνάδει προς το εκκλησιαστικόν ήθος». Λυπάμαι, αλλά αυτό μας διδάξατε στην Ιεραρχία, κάποιοι αδελφοί και πατέρες της σειράς σας και ευτυχώς δεν σας αντιγράψαμε πλήρως, γι’ αυτό και δεν ξεπέφτουμε στην ιδική σας τακτική» γράφει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.
Η σφοδρή σύγκρουση των δυο Μητροπολιτών ξεκίνησε εντός της αίθουσας της Ιεραρχίας. Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος είχε χαρακτηρίσει «επαίσχυντο» κείμενο που είχε συντάξει ο μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κάνοντας μάλιστα λόγο για «παραλήρημα κακότητος».
Η υπόθεση είχε υποτίθεται λήξει μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Όπως φαίνεται όμως από τις επιστολές που δημοσιοποίησε ο κ. Αμβρόσιος, τίποτα δεν έχει λήξει ακόμη… και προφανώς όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ θα έχει και άλλα… να πει.
«Στα εβδομήντα και επτά (77) έτη της ηλικίας μου θαρρώ, ότι έχω το δικαίωμα να στιγματίσω μερικά απαράδεκτα συμπτώματα ασεβούς συμπεριφοράς εκ μέρους μερικών νεωτέρων κατά την ηλικία Αρχιερέων Αδελφών μας, συμπτώματα, τα οποία συμβαίνουν επ’ εσχάτων στον εκκλησιαστικό χώρο. Τα συμπτώματα αυτά, κατά την ταπεινήν μου γνώμην, συνθέτουν -δυστυχώς- το νέο Ήθος, το οποίον αρχίζει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στον εκκλησιαστικό χώρο, δηλ. την απουσία του σεβασμού του νέου προς τόν μεγαλύτερο, του παιδιού πρός τή γονηό, του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο! Αυτό είναι το Ήθος των ανθρώπων του 21ου αιώνος!» αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος τονίζοντας ότι «οι πιστοί μας κρίνουν…»