IPTAMENO PATINIΟι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται μια ταινία που για πρώτη φορά απεικόνιζε ένα αιωρούμενο skateboard, ονόματι «hoverboard». Ο λόγος φυσικά για την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον Νο 2» του 1989, που εξέπληξε το κοινό με τα εφέ της και τον τρόπο που παρουσίαζαν τις υποτιθέμενες τεχνολογικές εξελίξεις του «μελλοντικού» – για τότε – 2015. Ανάμεσα σε αυτές, διακρίνονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα αιωρούμενα hoverboard.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα όπως τα παρουσίαζε η ταινία ακόμα δεν έχουμε δει, αν και έχουν εμφανιστεί κάποιες προσπάθειες, των οποίων όμως το όχημα είναι μια μίξη μικρού αεροπλάνου και αυτοκινήτου, παρά το γνώριμο design με φουτουριστικές πινελιές που είχαν τα οχήματα της ταινίας. Αιωρούμενο όμως hoverboard είμαστε σχεδόν έτοιμοι να δούμε; Η απάντηση που προέρχεται από την εταιρεία «Hendo», είναι «ναι».

Το Hendo Hoverboard, είναι ακριβώς αυτό που λέει η ονομασία της: μια «σανίδα» που αιωρείται! Μετά από αρκετή έρευνα, μελέτη και προσπάθειες (με 18 μοντέλα κατά την εξέλιξη του project), η ομάδα της Hendo κατάφερε να παρουσιάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο.

Η «σανίδα» διαθέτει στην κάτω μεριά της, αυτή που αντικρίζει το δάπεδο δηλαδή, τέσσερις «μηχανές αιώρησης», οι οποίες είναι κατασκευασμένες με την τεχνολογία «Magnetic Field Architecture» (σε ελεύθερη μετάφραση: Αρχιτεκτονική Μαγνητικού Πεδίου). Οι μηχανές παράγουν τέσσερα μικρά μαγνητικά πεδία που «σπρώχνουν» αντίθετα τον εαυτό τους και σε συνδυασμό με μια μη-μαγνητική μεταλλική επιφάνεια / επίστρωση στο δάπεδο, προσφέρουν την απαραίτητη αιώρηση. Η σανίδα μπορεί άνετα να δεχτεί αναβάτη 136 κιλών, ενώ τα επόμενα μοντέλα θα μπορούν να δεχθούν ακόμα και 227 κιλά βάρους.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ό,τι η σανίδα αιώρησης δεν μπορεί από μόνης της, ήτοι με τις ειδικές μηχανές που διαθέτει, να σταθεί στον αέρα σε οποιαδήποτε μορφή εδάφους, καθώς είναι απαραίτητη να στρωθεί μια επιφάνεια στο έδαφος από υλικό μη-μαγνητικό (όπως «φύλλα» επίστρωσης από χαλκό ή αλουμίνιο). Εντούτοις η προσπάθεια της Hendo δεν περιορίζεται στην ιδέα και υλοποίηση της αιωρούμενης σανίδας, καθώς η τεχνολογία MFA που χρησιμοποιείται είναι η ίδια με αυτή των αιωρούμενων μαγνητικών τραίνων (Mag-Lev), που θεωρούνται κορυφαία δια της αυξημένης ασφάλειας που παρέχουν, παρά την ιλιγγιώδη ταχύτητα (άνω των 450 χλμ/ω) που προσφέρουν και το μεγάλο τους βάρος (50 τόνοι).

Έτσι, η ομάδα της Hendo φιλοδοξεί η προσπάθειά της να βρει και άλλες μεθόδους χρήσης στο μέλλον, όπως αιωρούμενα αυτοκίνητα έως και ειδικές κατασκευές κτηρίων, τα οποία σε περίπτωση σεισμού θα αιωρούνται με πολύ μικρή απόσταση από το έδαφος αποφεύγοντας πλήρως τις όποιες καταστροφές. Η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει το Hendo Hoverboard στο κοινό, την ίδια ημερομηνία που «μεταφέρθηκε» στο μέλλον ο Μάρτυ ΜακΦλάι, κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας «Επιστροφή στο Μέλλον Νο 2» του 1989, αποτείνοντας με αυτό το τρόπο έναν φόρο τιμής, μια και σε αυτή πρωτοείδε το κοινό την ιδέα ενός hoverboard. Στις 21 Οκτωβρίου 2015 λοιπόν, το Hendo Hoverboard θα είναι γεγονός…

zougla.gr