trakterΟργασμός συσκέψεων παρατηρείται στον αγροτικό κόσμο ανά την Ελλάδα και φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η αγροτιά της Αχαΐας, όπως συνήθιζε να τους αποκαλεί ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου την εποχή του οποίου αναπολούν με θλίψη οι περισσότεροι, γιατί τότε είχαν οικονομική ευμάρεια, κοινωνική αξιοπρέπεια και έβλεπαν στην τσέπη τους την ικανοποίηση των κόπων τους.Τότε δεν είχαν υπολογίσει ότι το κλίμα θα άλλαζε τόσο δραστικά εις βάρος τους και θα σκέφτονταν ακόμα και την αλλαγή επαγγέλματος, μη μπορώντας άλλο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις, της, τις εκ διαμέτρου αντίθετες με τα κέρδη τους.
Τις τελικές αποφάσεις θα τις ακούσουμε προσεχώς από το συντονιστικό όργανο που εδρεύει στην Λάρισα, το οποίο σε κάθετου συνεδριάσει τρομοκρατεί και μόνο στην ιδέα τους εκάστοτε κυβερνώντες, που το τελευταίο που επιθυμούν είναι το αγροτικό μέτωπο απέναντί τους και το κόψιμο της Ελλάδας στα δύο. Πόσο μάλλον τώρα που οι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα κοπεί σε πολλά σημεία και σε καθεστώς κατάληψης και αποκλεισμών θα βρεθούν υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ, Περιφέρεις, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ταυτόχρονα συλλαλητήρια, πορείες και φυσικά τα γνωστά πια μπλόκα των Εθνικών κεντρικών αρτηριών.
Η σημαία της έναρξης του αγώνα τους, θα κυματίσει αρχικά την 1η Νοεμβρίου με το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν την αντίδρασή τους στην φτώχια που μαστίζει το λαό.
Αμέσως μετά θα έχει καθοριστεί και προγραμματιστεί το πλαίσιο δράσης τους, που έως τα Χριστούγεννα θα έχει πάρει σάρκα και οστά, μιας και για να γιορτάσεις χρειάζεσαι χρήματα και ελπίδα, που δεν μας την έκλεψαν, δήλωσε στον «Ημερήσιο», ο πρόεδρος των παραγωγών Λαϊκών αγορών Αχαΐας Αλέκος Θανόπουλος.

«Επί Ανδρέα ήμασταν αυτάρκεις, τώρα δούλοι των συμφερόντων»
Ο «Ημερήσιος» συνομίλησε για τις εξελίξεις με έναν από τους έμπειρους συνδικαλιστές του νομού, στον αγροτικό χώρο και επί χρόνια στο παρελθόν πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας Αλέκο Θανόπουλο, ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση αγρότες και μη, για να πετύχουν να σώσουν την ενασχόληση των Ελλήνων με την γη, που είναι το παραδοσιακό επάγγελμα που χαρακτηρίζει την χώρα και τώρα τα συμφέροντα τα Ευρωπαϊκά και των πολυεθνικών, έχουν βάλλει στόχο να εξαφανίσουν υποδουλώνοντας τους Έλληνες σε μισθούς πείνας χωρίς το δικαίωμα της αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι Νέοι Αγρότες, ήταν ένα μέτρο για ψεύτικη μείωση των αριθμών της ανεργίας, το οποίο εγκλώβισε τους νέους που συμμετείχαν στην οικονομική καταστροφή, από τη μία με την καθυστέρηση των επιδοτήσεων και των δανείων που έλαβαν και από την άλλη με τα τράπεζες που ζητούν πίσω τα χρήματα που τους έδωσαν για την απόκτηση εξοπλισμού, με τις φυσικές καταστροφές και το εμπάργκο της Ρωσίας, να έχει αφήσει στα χωράφια αν σαπίζουν οι καλλιέργειες τους.
«Επί Ανδρέα Παπανδρέου, οι αγρότες έχαιραν της εκτίμησης του κόσμου, είχαν χρήματα και τα προϊόντα τους τα απορροφούσε η χώρα σε τιμές προσιτές για το καταναλωτικό κοινό, έβγαιναν στο εξωτερικό με τις απολαβές μας να είναι αντάξιες μιας επίπονης εργασίας. Σήμερα μας κατέστρεψαν, το 80% της κατανάλωσης είναι εισαγόμενο, μας φόρτωσαν με τον ΕΝΦΙΑ, διόγκωσαν τα έξοδα μας και εξαφάνισαν κάθε ευκαιρία κέρδους. Μας κόβουν το ρεύμα από την ανέχεια και τα χρέη και τα απιδιά μας δυσκολευόμαστε να τα μορφώσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κόψουμε την Ελλάδα σε κάθε σημείο και θα το πράξουμε, χωρίς δεύτερη σκέψη.»

Αιτήματα οικονομικής φύσεως
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, σχετίζονται με την άμεση τουλάχιστον, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους αγρότες, τη μείωση του ασφαλίστρου στον ΕΛΓΑ και την αλλαγή του κανονισμού, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών σε ικανοποιητικό ύψος.

Επίσης προστίθενται η ακριβή αγορά φαρμάκων, σπόρων και εξοπλισμού τους, η εξευτελιστική πώληση των παραγωγών τους, η υψηλότατη φορολόγησή τους, το νυχτερινό μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ, η άρδευση και η λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ