keyboard-600x363Μπορεί οι υπολογιστές να ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες μαθηματικές εργασίες και μπορεί να είναι σε θέση να εκτελούν πολύπλοκους υπολογισμούς που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ, ωστόσο… υπάρχει ένας τομέας όπου οι μηχανές δεν έχουν καταφέρει (ακόμη;) να «κατακτήσουν»: τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Live Science, ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων… από τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούν.

Αυτό –σημειώνει το δημοσίευμα- σημαίνει ότι ίσως έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία υπολογιστών πιο… έξυπνων από τους ανθρώπους, μια ιδέα που ονομάζεται «η μοναδικότητα» (the singularity).

Στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας, ερευνητές ζήτησαν από μια μικρή ομάδα εθελοντών να πληκτρολογήσουν μερικά δείγματα κειμένου και στη συνέχεια ανέλυσαν τα «χτυπήματα» και άλλα χαρακτηριστικά, για να δουν αν μπορούσαν να αναγνωρίζουν κάποιο από τα επτά διαφορετικά, συναισθηματικά στάδια: χαρά, φόβο, θυμό, λύπη, αηδία, ντροπή ή ενοχή.

Τα συναισθήματα που το πρόγραμμα αναγνώρισε με μεγαλύτερη ακρίβεια ήταν η χαρά (σε ποσοστό 87%) και ο θυμός σε ποσοστό 81%.

«Αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα είναι αρκετά έξυπνο για να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα συναισθήματα –δηλαδή να “ανιχνεύει” τα συναισθήματα των χρηστών και να αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα- τότε η χρήση των μηχανών/υπολογιστών θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και φιλική» αναφέρουν οι ερευνητές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Μπαγκλαντές.