lyrikhsΩς «σπάνια και σπουδαία συνάμα στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιάλειας» χαρακτηρίζει σε χθεσινό δελτίο Τύπου η ΔΗΚΕΠΑ την έλευση κλιμακίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που βρέθηκε στο Αίγιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία”, στο οποίο φέτος συμμετέχει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.

Πρόκειται ασφαλώς για μια δράση που φιλοξενείται ανά την Ελλάδα σε διάφορους δήμους με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ που στηρίζει συγχρόνως τη Λυρική Σκηνή και δίδει δυνατότητα «γέφυρας» με την ελληνική περιφέρεια.
Χθες πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής κλιμακίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που βρέθηκε στο Αίγιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία”, στο οποίο φέτος συμμετέχει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, ενώ η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας παραχώρησε τον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα” για την παράσταση “Ο κουρέας της Σεβίλλης” του Τζ.Ροσίνι, που πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης για τους μαθητές του σχολείου.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος υποδέχτηκε στο ιστορικό κτίριο του Αιγίου τον μαέστρο κ. Ραφαήλ Πυλαρινό, την υπεύθυνη του σχεδιασμού του περιοδεύοντος έργου κα Αστερία Σαμουελιάν και το επιτελείο τους, ενώ η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά έκανε μια μικρή ξενάγηση στο χώρο, μιλώντας για την ιστορία του κτιρίου και της θρυλικής οικογένειας Παναγιωτόπουλου. Η κα Τσουκαλά, μην κρύβοντας τη χαρά της για την παρουσία καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Αίγιο που χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός, μίλησε για την προοπτική συνεργασίας του Δήμου με την ΕΛΣ στο πλαίσιο νέου προγράμματος ζωντανής μετάδοσης παραστάσεων όπερας μέσω live streaming σε κινηματογράφους όλης της χώρας, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει και ο “Απόλλωνας”. Παράλληλα έκανε μνεία στον αείμνηστο και διεθνώς καταξιωμένο αιγιώτη βαθύφωνο Γιώργο Παππά, προτείνοντας την παρουσίαση αφιερώματος στη μνήμη του, με τη συνεργασία καλλιτεχνών της Λυρικής Σκηνής αλλά και να δοθεί η ονομασία “Γιώργος Παππάς” στο υπαίθριο θέατρο που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου (φαίνεται ότι η εμπεριστατωμένη άποψη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας από την αρθρογράφο μας Μαρία Καβούνη βρήκε ανταπόκριση στους σημερινούς ιθύνοντες του δήμου).
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος τόνισε πως ο Δήμος είναι πάντα αρωγός σε δράσεις που προάγουν την ποιοτική ψυχαγωγία και την υψηλής αισθητικής τέχνη, μέσω συνεργασιών με εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους οργανισμούς και φορείς πολιτισμού.

Παίρνοντας το λόγο, ο μαέστρος κ. Ραφαήλ Πυλαρινός δήλωσε εκ μέρους της ομάδας ενθουσιασμένος για την υποδοχή αλλά και για τον τρόπο που ο Δήμος Αιγιαλείας αντιμετωπίζει την τέχνη. Μίλησε, δε, με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου θεωρώντας πως είναι μία από τις καλύτερες παιδικές που έχει συνεργαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Τέλος, η υπεύθυνη σχεδιασμού του έργου κα Αστερία Σαμουελιάν μίλησε για τις δράσεις εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που τα τελευταία χρόνια φέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο, τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια, κοντά στη σοβαρή μουσική αλλά και στη διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης μιας όπερας. Τόνισε, τέλος, πως ο Δήμος Αιγιαλείας προσφέρεται για αρκετών ειδών συνεργασία, έχοντας τόσο τις κατάλληλες υποδομές όσο και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.

Στα μέλη της ομάδας των συντελεστών, προσφέρθηκαν από ένα βιβλίο “Εν Αιγίω” και από ένα κομψοτέχνημα με αναφορά στη μουσική, ενώ η τελετή έκλεισε με μικρή δεξίωση και με μια αναπάντεχη μίνι συναυλία στην είσοδο του κτιρίου, με πρωταγωνιστές μουσικούς και τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Πυλαρινός και συνεργάτες του, επισκέφθηκαν μαζί με την κα Τσουκαλά το υπαίθριο θέατρο στον κήπο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” χωρητικότητας 1.200 θέσεων, για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο παρουσίασης μουσικής παράστασης το προσεχές καλοκαίρι.

*Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας θέλει να ευχαριστήσει θερμά τις επιχειρήσεις “Τετράμυθος οινοποιείο”, catering “Κουτρόπουλος και ανθοπωλείο “Μανώλια” για τις χορηγίες τους, ενώ ιδιαίτερα ευχαριστεί τον πιανίστα Λούκα Μελή που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να επενδύσει μουσικά με το πιάνο του, την όλη εκδήλωση.