EYRO 1Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στις τραπεζικές καταθέσεις αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των κόκκινων δανείων, που συνεπάγεται τη διατήρηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε υψηλά επίπεδα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βάζει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη.

Το μέγεθος της απώλειας αντιστοιχεί στο 41% του προβλεπόμενου για το 2014 ΑΕΠ, ενώ το ποσό που έχει επιστραφεί μόλις στο 1,5%Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την έναρξη της κρίσης έφυγαν από τα τραπεζικά ταμεία περί τα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν επιστρέψει μόλις 2,7 δισ. Το μέγεθος της απώλειας αντιστοιχεί στο 41% του προβλεπόμενου για το 2014 ΑΕΠ, ενώ το ποσό που έχει επιστραφεί μόλις στο 1,5%.

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2%, ενώ πριν από περίπου τρία χρόνια έφταναν ακόμη και το 5,5% ή και 6%.

Μπορεί οι καταθέσεις να μην αποτελούν από μόνες τους τον μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο συνιστούν ένα πολύ καλό εργαλείο. Για τον λόγο αυτό η «φυγάδευση» των καταθέσεων επέφερε προβληματισμό και επιφυλακτικότητα στις τράπεζες.

Και ενώ το 2009 οι καταθέσεις άγγιζαν τα 237,5 δισ. ευρώ (σ.σ. 102,8% του ΑΕΠ), έπειτα από μια πενταετία είναι μόλις 164,2 δισ. και υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 91,2% του ΑΕΠ, όταν το 2013 οι καταθέσεις αντιστοιχούσαν το 89,69% του ΑΕΠ. Η μικρή ανάκαμψη που υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί φέτος οφείλεται κυρίως στη μείωση του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ, και όχι στην αύξηση του αριθμητή, δηλαδή των καταθέσεων.

Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που παρουσιάζει η «Ημερησία», είναι ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν μόνο τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης, δηλαδή το 2010 και το 2011, αθροιστικά περίπου 26 δισ. Εν συνεχεία παραμένουν σταθερές, με μάλλον μικρή αυξητική τάση. Αντίθετα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υποχωρούν.

Παράλληλα, πτωτική τάση σημειώνουν και οι χορηγήσεις. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις ανέρχονταν στα 101,2 δισ., ενώ προς τα νοικοκυριά στα 99,2 δισ.

Για το σύνολο της οικονομίας οι χορηγήσεις είναι 213 δισ., ενώ έναν χρόνο πριν ήταν 221,8 δισ. Από αυτά περίπου 70 δισ. είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα.

zougla.gr