samarasΜισή καλή είδηση από τους εταίρους για το χρέος περιμένει ο Πρωθυπουργός – όπως λένε όσοι μιλούν μαζί του τις τελευταίες ημέρες – ώστε να βάλει σε σειρά το σχεδιασμό του με στόχο την «ολική επαναφορά» που θα έχει ορίζοντα τα μέσα Φεβρουαρίου οπότε και συνταγματικά ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρώτη κίνηση γίνεται σήμερα με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει ο ίδιος στο πλαίσιο ενός νέου «οδικού χάρτη» για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και η λύση για τα αναδρομικά των ενστόλων τα οποία ωστόσο αναμένεται ότι θα είναι βαθιά «κουρεμένα».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως τονίζουν στο Μαξίμου είναι επί της ουσίας το πρώτο και βασικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στα τέλη του έτους – όπως περιέγραψε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση της Αθήνας για τα 40 χρόνια της ΝΔ.

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης από την τρόικα και έχοντας πάρει μια «ανάσα» στον πολιτικό χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στέλνοντας μήνυμα προς τις αγορές που μπορεί να «περιμένουν» το τέλος του μνημονίου, ωστόσο διαβάζουν με προβληματισμό τα εσωτερικά μέτωπα της Ελλάδας και κυρίως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Γαλάζια» στελέχη που έχουν μεγάλη εκλογική εμπειρία, σημείωναν στο Real.gr πως ο Αντώνης Σαμαράς με συγκεκριμένες κινήσεις μέχρι τα τέλη του έτους μπορεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου παρά το γεγονός ότι άπαντες στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η στροφή Κουβέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως μεταβάλλει τα δεδομένα με τη δημιουργία κλίματος εκλογών το οποίο η κυβέρνηση θέλει όσο τίποτα άλλο να ξορκίσει.

Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο κομματικός μηχανισμός, ανεξάρτητα από τον κεντρικό σχεδιασμό του Μαξίμου, θα πρέπει να λειτουργεί και με το σενάριο να στηθούν πρόωρες κάλπες από τα μέσα μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι εταίροι αποφασίσουν να κινήσουν τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση πολλά από τα εσωτερικά προβλήματα του κ. Σαμαρά θα λυθούν καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να έχει «σωθεί» από τις αντικρουόμενες απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του χρέους μη έχοντας από κάπου αλλού να πιαστεί – παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς πρόσφατα προέβλεψε εξελίξεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Πολλά “ποντάρει” ο κ. Σαμαράς στη στήριξη του Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και στο κατά πόσο θα κάνει πράξη την τοποθέτησή του ότι το ελληνικό ζήτημα- το μοναδικό σε εκκρεμότητα είναι το χρέος – είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Την τριήμερη διαδικασία της βουλής – που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής – ο κ. Σαμαράς θέλει να την μετατρέψει σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύοντας τις «θολές» θέσεις του κόμματος ειδικά για το ζήτημα του χρέους ενώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους υπουργούς να σηκώσουν ένα μέρος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ – έπειτα και από την έντονη ενόχληση που έδειξε ο Πρωθυπουργός – για τις εσωτερικές αντεγκλίσεις των τελευταίων εβδομάδων από υπουργούς που περνάνε περισσότερες ώρες στα τηλεπαράθυρα και στα ερτζιανά παρά στα γραφεία τους.