AXAIKH TRAPEZAΝαι μεν αλλά…» από τον Γ.Μαυραγάνη στα αιτήματα του Επιμελητηρίου Αχαϊας Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και πλήθος φορολογικών θεμάτων, έθεσαν στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ο πρόεδρος του φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Παναγιώτης Χελάς και ο ειδικός σύμβουλος Αθανάσιος Κούστας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το αίτημα του Επιμελητηρίου για ένταξη των περίπου 4.000 δανείων της Αχαϊκής Τράπεζας στην επικείμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων. Όπως επισημάνθηκε, αντίστοιχη ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, θέτει αρκετούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Ο κ. Μαυραγάνης φέρεται να αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος, ωστόσο τόνισε ότι στο ζήτημα εμπλέκονται και άλλα υπουργεία όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος, προς τα οποία η διοίκηση του Επιμελητηρίου θα …συνεχίσει τις προσπάθειες για ρύθμιση του ζητήματος.
Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου έθεσε και το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ληφθεί με εγγύηση του Δημοσίου, τονίζοντας την ανάγκη ένταξής τους στην επικείμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου συζήτησε με τον κ. Μαυραγάνη και φορολογικά ζητήματα, όπως την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ και της υπερφορολόγησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων με τον ΕΝΦΙΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Παναγιώτη Χελά, που είναι και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, στο αίτημα της εξαίρεσης των κατασκευαστών από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα απούλητα διαμερίσματα.