skoupidiaΣτην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανατίθεται, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Διδασκάλου, η εκπόνηση και η υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σχετικό έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Ιονίων Νήσων, περί αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας του, όπως και το γεγονός της μη συγχώνευσης των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στον ενιαίο φορέα.
Αντίστοιχη διαδικασία δρομολογείται και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην περιοχή της Αιγιάλειας με ανοιχτό το θέμα του ΧΥΤΑ στην «Παπανικολού».
Είναι ωστόσο προφανές ότι οι ΦΟΣΔΑ στην ουσία στάθηκαν «ανεπαρκείς» στην διαχείριση των απορριμμάτων και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε η συγκεκριμένη… απόφαση.
Όπως δήλωσε ο κ. Διδασκάλου: «Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων είναι προτεραιότητά μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού θα πρέπει να αντιμετωπίσει, άμεσα και με υπευθυνότητα το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ κρίνεται περισσότερο από απαραίτητη, όχι μόνο λόγω των τροποποιήσεων που έχει φέρει η εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και λόγω της ανάγκης δημιουργίας πλέον σύγχρονων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων».