DNT 1Προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανάπτυξης καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν τα κράτη, με μήνυμά του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους υπουργούς οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνει τους αυξημένους κινδύνους για την «άνιση και ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη», ενώ τονίζει ότι «συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να επιτρέπεται να ανταποκρίνονται στα μεταβαλλόμενα στοιχεία της οικονομίας».

Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΙΜFC) δεσμεύτηκε για την άνοδο της ανάπτυξης και τη δημιουργία μίας πιο «ισχυρής, ισορροπημένης βιώσιμης και με περισσότερες θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας».

«Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν την προοπτική της χαμηλής ή της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας τους, με την ανεργία να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», ανέφερε το ΔΝΤ.

Τόνισε δε ότι θα επιδιώξει τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα «για την τόνωση της οικονομικής ζήτησης, ενώ σημείωσε ότι η ανάκαμψη είναι «μέτρια στην Ιαπωνία και δειλή στη ζώνη του ευρώ».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, η οποία, σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, τόνισε: «Ελπίζω να παρθούν και άλλα μέτρα. Έχουμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ύφεσης στην ευρωζώνη. Περιμένω από την Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», για να συμπληρώσει πως «μόνον κάποια από τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης οφείλονται στην ένταση των σχέσεων Ρωσίας – Ουκρανίας».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή τονίζει ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένη με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση «στη θέσπιση ενός συμφώνου από όλες τις χώρες μέλη του ΔΝΤ, το οποίο θα αυξήσει τις ποσοστώσεις των αναδυόμενων αγορών στο ταμείο και θα ενισχύσει τη μόνιμη δανειοδοτική του ικανότητα. Η επιτροπή κάλεσε τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, να επικυρώσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό».

crashonline.gr