kouvelisfotisΟ κ. Κουβέλης κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια της έντονης αμφισβήτησης που δέχτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του

Την τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η διάλυση της Δημοκρατικής Αριστεράς διεκδίκησε και πήρε το τετραήμερο ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 68,34%.

Ο κ. Κουβέλης κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια της έντονης αμφισβήτησης που δέχτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και όλοι στη Δημοκρατική Αριστερά περιμένουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Κατά την ψηφοφορία της Κυριακής ο κ. Κουβέλης έλαβε 503 ψήφους. Όσοι βρίσκονται στον περίγυρο του προέδρου τονίζουν πως το 68,34% (το αντίστοιχο ποσοστό επί των ψηφισάντων) είναι υψηλό και γι’ αυτό κανείς δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει εκ νέου. Απεναντίας, εκείνοι που πίστευαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας σημειώνουν πως οι 503 ψήφοι είναι λιγότερες από τους μισούς συνέδρους.

Κοντά στο 30% η αποχή

Στην ψηφοφορία παρουσιάστηκε έντονα το φαινόμενο σύνεδροι να επιλέγουν την αποχή, ως πολιτική διαμαρτυρία στην επιλογή του κ. Κουβέλη να επιμείνει στην υποψηφιότητά του. Ανάμεσα σε αυτούς τους συνέδρους ήταν και κάποιοι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πανούσης, ο Γιώργος Κυρίτσης και η Νίκη Φούντα απείχαν από τη διαδικασία. Μάλιστα η κυρία Φούντα είχε ανακοινώσει ότι θα απέχει των διαδικασιών πολύ πριν το συνέδριο. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος προτάθηκε από βουλευτές να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη, ήταν υποψήφιος για μέλος στην Κεντρική Επιτροπή.

Επίσης, υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή ήταν και η Μαρία Γιαννακάκη η οποία επέμενε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία της να δρομολογήσει διαδικασίες διαδοχής ο κ. Κουβέλης.

Τον αντίπαλο του κ. Κουβέλη, Δημήτρη Λουκά, ψήφισαν 155 σύνεδροι, ενώ λευκό έριξαν 79.

Βουλευτές εναντίον Φώτη

Η επόμενη ημέρα στην Δημοκρατική Αριστερά ξημερώνει με δυσκολίες, που ίσως να αποδειχτούν μεγαλύτερες από αυτές που είχε. Η τελευταία δημοσκόπηση E-VOICE, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», δίνει στη Δημοκρατική Αριστερά 0,8%, κάτι που δεν επιτρέπει ικανοποίηση από πλευράς της ηγετικής ομάδας που στήριξε για ακόμη μια φορά τον Φώτη Κουβέλη.

Μετά το συνέδριο, οι σχέσεις του προέδρου με την κοινοβουλευτική ομάδα έχουν διαταραχθεί, ενώ οι νομαρχιακές επιτροπές σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται σε οργανωτική αποσύνθεση.

Ειδικότερα, την Παρασκευή το βράδυ και αφού έληξαν οι εργασίες της δεύτερη ημέρας, οι βουλευτές του κόμματος συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενο χώρο από αυτό του συνεδρίου και έπειτα από σύντομη συζήτηση αποφάσισαν ομόφωνα να καλέσουν τον κ. Κουβέλη να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του σώματος. Παράλληλα στη συνάντηση των βουλευτών κατατέθηκαν προτάσεις να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος είτε ο Νίκος Τσούκαλης, είτε ο Γιάννης Πανούσης.

Ο τελευταίος απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο κ. Τσούκαλης έβαλε προϋπόθεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κουβέλης, ούτως ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε μερικές ώρες να σκεφτεί την πρόταση των βουλευτών και το πρωί του Σαββάτου επικοινώνησε με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρη Αναγνωστάκη λέγοντάς του ότι δεν αλλάζει άποψη και ότι θα είναι ξανά υποψήφιος.

Αν και η κίνηση των βουλευτών δεν πέτυχε, οι περισσότεροι εμμένουν στις απόψεις τους. Σύντομα – ενδεχομένως και σήμερα – η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, εν όψει κιόλας της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Εκεί έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα τοποθετηθεί ο κ. Κουβέλης και ο διάλογος που θα ανοίξει με τους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν όχι μόνο να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της βουλής στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και να συμμετέχουν στο σχέδιο ανασύνταξης του κόμματος.

Θα αποχωρήσουν κι άλλοι βουλευτές;

Πέραν όλων αυτών σε «θρίλερ» διαρκείας αναμένεται να εξελιχθεί και η πορεία των βουλευτών το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν αναπτυχθεί στο κόμμα φυγόκεντρες τάσεις. Βουλευτές με διαφορετικές πολιτικές διαθέσεις συνασπίστηκαν απέναντι στον κ. Κουβέλη. «Δεν είμαστε όλοι εμείς παράφρονες», έλεγε ένας από αυτούς μετά το τέλος του συνεδρίου.

Ο φόβος των αποχωρήσεων εκφράζεται από πολλούς, αν και κάποιοι από αυτούς θεωρούν πως μετά την κοινή στάση που κράτησαν απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, δημιουργήθηκε ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ τους που είχε χαθεί πολύ καιρό τώρα. Όλοι τους, πάντως, δικαιολογούν την ομόφωνη απόφασή τους λέγοντας πως τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους τους είναι ιδιαιτέρως αρνητικά και μη αναστρέψιμα.

Οι διαλυμένες οργανώσεις

Εκτός από την κοινοβουλευτική ομάδα, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται και στις νομαρχιακές τοπικές οργανώσεις. Ειδικά οι μεγάλες νομαρχιακές οργανώσεις έχουν πρόβλημα και όσοι ασχολούνται με τα οργανωτικά του κόμματος κάνουν λόγο για «τεράστια ρήγματα».

Η οργάνωση της Αθήνας, της Αχαΐας, της Λάρισας, της Κορινθίας και της Καρδίτσας είναι μόνο μερικές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα συσπείρωσης των στελεχών τους. Ο κ. Κουβέλης το επόμενο διάστημα αναμένεται να στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση για να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις αυτομολήσεις στελεχών.

Οι δηλώσεις μετά την εκλογή

Μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τον πρόεδρο ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε ενωτικός και έκανε λόγο για «σαφήνεια των πολιτικών της θέσεων και απόψεων».

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης είπε:

Φ. Κουβέλης: «Ολοκληρώσαμε το 3ο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ένα συνέδριο γόνιμο και ενωτικό, που χάραξε με αποφασιστικότητα την πορεία της ΔΗΜΑΡ μέσα στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Η ΔΗΜΑΡ, ολικά επανέρχεται στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η Δημοκρατική Αριστερά θα ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ελληνική κοινωνία, η οποία, διαρρηγμένη σε ό,τι αφορά στον ιστό της, ματώνει και διεκδικεί να βγει η χώρα από την κρίση με τους πολίτες όρθιους και ζωντανούς. Η Δημοκρατική Αριστερά θα απαντήσει στα αιτήματα της κοινωνίας με τη σαφήνεια των πολιτικών της θέσεων και των πολιτικών της αποφάσεων, διεκδικώντας την πολιτική έκφραση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ταυτόχρονα την προοδευτική διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι η δύναμη ευθύνης για την αλλαγή. Μια δύναμη η οποία με σταθερότητα διεκδικεί τις λύσεις των μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων , την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που έχουν πέσει βαριά στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Προχωράμε. Η Δημοκρατική Αριστερά προχωράει ενωμένη, με την συλλογικότητα της και τη σαφήνεια των πολιτικών της θέσεων και απόψεων.

Θέλω να συγχαρώ, ιδιαίτερα, τον σύντροφό μου τον Δημήτρη Λουκά, ένα άξιο στέλεχος που προστίθεται, όπως όλοι, όλες κι εγώ στη μεγάλη προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνέδρους, τα μέλη του κόμματος, άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες για την εμπιστοσύνη που κατέθεσαν για τη νέα ηγεσία του κόμματος μας».

Ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Λουκάς αναφέρθηκε και εκείνος στο ζήτημα της ενότητας.

Η δήλωση του κ. Λουκά έχει ως εξής:

Δ. Λουκάς: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένα κόμμα ζωντανό με πλούτο ιδεών και μελών. Φεύγουμε από το συνέδριο με την σαφή εντολή να εργαστούμε για την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με σημαντική την παρουσία της Αριστεράς για την διακυβέρνηση της χώρας. Οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε με ενθουσιασμό, συνέπεια και χωρίς αμφισημίες για αυτή την υπόθεση. Ταυτόχρονα, ψηφίσαμε ένα νέο καταστατικό, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για την διαμόρφωση μιας συλλογικότητας με ακόμη μεγαλύτερο δημοκρατικό περιεχόμενο και διαδικασίες. Και να το αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε στην κοινωνία και να αγκιστρωθούμε εκεί που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Και το πρώτιστο σήμερα είναι να δώσουμε αξιοπρέπεια στους ανθρώπους δια μέσου της εργασίας. Συγχαίρω τον σύντροφο Φώτη για την επανεκλογή του».

protothema.gr