grigoris-alexopoulosΠαρέμβαση στον Διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ώστε οι άνεργοι που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στη δράση της επιταγής κατάρτισης σε τομείς δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση, να μπορούν να απευθυνθούν όχι μόνο σε ιδιωτικά, αλλά και σε δημόσια ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης.Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος στην επιστολή του, αλλά και όπως ενημέρωσε και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΟΑΕΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Ιωάννη Καρβέλη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με τα όσα γίνονται αντιληπτά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση με αντικείμενο «Επιταγή Κατάρτισης ανέργων σε τομείς δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» που απευθύνεται σε ανέργους 29 έως 64 ετών, οι μόνοι πάροχοι κατάρτισης που μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είναι ιδιώτες.
Και αυτό γίνεται αντιληπτό από το άρθρο 3 παρ. (β), που ζητά κάθε πάροχος κατάρτισης να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία με συνολικό οικονομικό αντικείμενο τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ (μόνοι τους είτε με κοινοπραξία που θα συστήσουν), αλλά και να διαθέτει τουλάχιστον 6 άτομα προσωπικό κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, προϋποθέσεις που στηρίζουν ουσιαστικά μόνο τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, και όχι Δημοσίου.
«Τα Κ.Δ.Β.Μ. των Περιφερειών είναι Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με συνέπεια κάθε προσπάθεια σύστασης κοινοπραξίας μεταξύ τους να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν την συμμετοχή τους στην πρόσκληση αδύνατη», σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος στην επιστολή του, προσθέτοντας πως το ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης της Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επικοινώνησε με τα Κ.Δ.Β.Μ. των υπολοίπων Περιφερειών, με σκοπό να αναζητηθεί τρόπος αντιμετώπισης της ανωτέρω αδυναμίας συμμετοχής.
Αυτό που τελικά διαφαίνεται είναι πως τα Κ.Δ.Β.Μ. των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην υπ’ αριθμ. 8/2014 πρόσκληση, συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις του άρθρου 3.
Και καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να μην δίνεται η δυνατότητα στα Δημόσια ΚΕΚ να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις για την ενίσχυση των ανέργων, να αποκλείονται ουσιαστικά, καλώντας για συμμετοχή μόνο ιδιωτικούς φορείς. Σας ζητάμε να διασφαλίσετε άμεσα τη δυνατότητα συμμετοχής και των ΚΕΚ ΔΒΜ των ΝΠΔΔ στη συγκεκριμένη δράση».