DHM TRIΤην εμμονή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά των υπογραφών των δύο τελευταίων Υπουργών κ.κ Παναγιωτόπουλου και Τασούλα, στην αναστολή των ανασκαφών εντοπισμού της Αρχαίας Ελίκης, εδώ και δύο χρόνια, θέτει υπόψιν του Πρωθυπουργού, ο Πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλόπουλος, μεταφέροντας μέσω επιστολής του προς τον Αντώνη Σαμαρά, τις δημόσιες καταγγελίες της Ομάδας που έχει εργαστεί επί χρόνια στην Αιγιάλεια για την επίτευξη ενός ακόμα αρχαιολογικού “θαύματος”, που μπορεί να αναδείξει τον τόπο και την κληρονομιά της πατρίδας.
Στην επιστολή του ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μεταξύ άλλων τονίζει:
“Κατά πόσο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, το ευθύ “κατηγορώ” της Αρχαιολόγου κ. Ντόρας Κατσωνοπούλου, ότι “με μισόλογα υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ, ιδιαιτέρως δε της Γενικής Γραμματέως και Προέδρου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) Λίνας Μενδώνη παραπληροφορούνται σκοπίμως Υπουργοί,με αποτέλεσμα αυτοί να δίνουν εντολή διακοπής των εργασιών στην Αρχαία Ελίκη, παρότι υπάρχουν επιτυχή αποτελέσματα της έρευνας”.
Κατά πόσο πρόκειται για επιστημονικά άρτια αρνητική αξιολόγηση των δεκάδων ευρημάτων της αρχαιολογικής προσπάθειας ή αποτέλεσμα συντεχνιακής λειτουργίας και καθ’ υπέρβαση άσκηση εξουσίας που παρεμποδίζει την έρευνα, μέσω ψευδών στοιχείων, απόκρυψη ή διαστρέβλωση πραγματικών δεδομένων, ερμηνεία κατά το δοκούν και επιλεκτική χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας, μεθόδευση γνωμοδοτήσεων του επιστημονικού οργάνου”;
Ο Αχαιός πολιτικός, στην επιστολή του υπομιμνήσκει στον Πρωθυπουργό ότι επί Υπουργίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου το 2003, αλλά και δικής του το 2009,υπήρχαν εγκριτικές αποφάσεις με βάση τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα δύο προηγούμενα 5ετή προγράμματα γεωαρχαιολογικών ερευνών κι ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη,με το σαφές ερώτημα, “αν δεν ήταν σύννομες”, όπως μετέπειτα διάδοχοί τους, εμμέσως πλην σαφώς, ανέδειξαν με την αρνητική τους στάση.
Καταλήγοντας, ο Υπ. Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ ζητά από τον Πρωθυπουργό “να διερευνήσει την βασιμότητα των καταγγελιών της Ερευνητικής Ομάδας, ως εθνικό καθήκον, αφού είναι απολύτως αναγκαία η άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας μεν, αλλά και της συνέχισης των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, με δεδομένο ότι η ζημιά που έχει προκληθεί με τη μη πραγματοποίηση των ερευνών, για δύο συνεχείς χρονιές, είναι ήδη μεγάλη για την επιστήμη και για τον τόπο”.