peribalontiko kleitoriaΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας -Ακράτας, σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αιγείρας και στα πλαίσια της εβδομάδας Περιβάλλοντος, διοργανώνει Ημερίδα το απόγευμα της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου 2014, στην Αιγείρα στις εγκαταστάσεις του Ενοριακού Κέντρου Αιγείρας.
Η Ημερίδα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία της Αιγείρας και της ευρύτερης περιοχής. Το θέμα της Ημερίδας είναι:
«Νερό: Αρχέγονη πηγή ζωής- Μύθοι που συνδέονται με τα νερά της περιοχής»
Σκοπός της Ημερίδας είναι να επιμορφώσει, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, για τη σημασία και την αξία του νερού σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το νερό υπήρξε για την ανθρωπότητα πηγή ζωής, πλούτου αλλά και λατρείας, κάνοντας τον άνθρωπο γρήγορα να συνειδητοποιήσει την δύναμη του, κατατάσσοντας το έτσι σε από τα σημαντικότερα στοιχεία της φύσης. Επιπλέον συνδέοντας την αξία του, θα γίνει ένα ταξίδι στο χρόνο και στους µύθους όλων των λαών καθώς το νερό αποτέλεσε ανέκαθεν στοιχείο έμπνευσης και δοξασίας.
Στους στόχους περιλαμβάνονται:
• η συνειδητοποίηση της ιστορικής και μυθολογικής αξίας του νερού.
• Η άποψη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για το νερό και την σημασία του και η ίδρυση των Ασκληπιείων κοντά σε ιαματικές πηγές.
• η ανάδειξη της ανάγκης διαχείρισης των νερών της περιοχής
• η ανάδειξη των δυνατοτήτων προβολής και οικοτουριστικής ανάπτυξης του ποταμού της περιοχής μαζί με την ανάγκη προστασίας του.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει εισηγήσεις για:
• Η ιστορία του ποταμού της περιοχής και η πορεία του στο χρόνο, μέσα από εικόνες
• την παρουσία του νερού στη μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών,
• τα μυθολογικά στοιχεία που συνδέονται με τις πηγές του των νερών της περιοχής