EFORIAΤο χαράτσι των 650 ευρώ ίσως δεν επιβληθεί σε όσους δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα – Καταργείται η υποχρέωση συγκεντρωτικών καταστάσεων – Ξεπαγώνουν οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Eισηγήσεις και για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου φέρεται να εισηγείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Παρελθόν θα αποτελεί από το 2015 η υποχρέωση υποβολής κάθε μήνα των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Από το 2015, καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή . Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών – που έγιναν τριμηνιαίες – θα πρέπει να τις υποβάλλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Την ίδια στιγμή, ξεπαγώνουν οι επιστροφές φόρου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου έως την οποία είχαν «παγώσει» οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι συμψηφισμοί ξεπαγώνουν και έτσι, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αυτή δεν θα καταλήξει μεν ατόφια στην τσέπη τους, αλλά θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν σε δόσεις τους επόμενους μήνες.

Πηγή: newmoney.gr