LEXOYRITHSΣε καταιγίδα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες οι αποκαλύψεις για πλαστά πτυχία, με τα οποία κάποιοι προσελήφθησαν στο Δημόσιο, αφήνοντας εκτός άλλους με περισσότερα προσόντα και ικανότητες.
Οι έλεγχοι από το ΔΟΑΤΑΠ, είναι σε πλήρη εξέλιξη, υπουργεία ανακοινώνουν πλαστογράφους που παραπέμπονται στον εισαγγελέα, άλλοι καλούνται σε απολογία και όλοι στο τέλος θα απολυθούν, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν μισθούς δεκαετιών.
Το ζήτημα όμως είναι πολύπλευρο και όχι μονόπλευρο. Οι ευθύνες επεκτείνονται και στα ανώτερα κλιμάκια, ειδικά μετά το 1995, οπότε συστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που έχει αναλάβει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα των προσλήψεων, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, να ζητά την κατάργηση του ΑΣΕΠ και την επιβολή κυρώσεων στα μέλη του, για μη άσκηση των καθηκόντων τους στην σωστή βάση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο και την αξιοπιστία τους.
Αφοπλιστικός και κατηγορηματικός στις δηλώσεις του στον «Ημερήσιο», ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι από την στιγμή που αποφάσισε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οφείλει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να καθαρίσει την λειτουργία του δημόσιου τομέα στα ανώτερα κλιμάκια και όχι να ενδιαφέρεται μόνο για προσχήματα για αν δικαιολογήσει απολύσεις.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επιρρίπτω ευθύνες στον πλαστογράφο αρχικά γιατί παρανόμησε, στις επιτροπές που έκαναν πως ήλεγξαν αλλά επί της ουσίας δεν το έπραξαν για τους δικούς τους λόγους και κυρίως στο ΑΣΕΠ, που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, γιατί προασπίζεται υποτίθεται την αξιοκρατία. Εγκληματεί και δεν θα τιμωρηθεί; Απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους οι απατεώνες; Ποιος είναι ο ρόλος λοιπόν του ΑΣΠ, που πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες; Έπρεπε να έχει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποτρέψει κάθε παραχάραξη και πλαστογραφία, να ελέγχει εξονυχιστικά τις επιτροπές και προτού επικυρώνει την οποιαδήποτε πρόσληψη, η διαφάνεια να είναι κατοχυρωμένη. Δεν το έκανε, οπότε το επόμενο βήμα, σε ένδειξη ελάχιστης ευθυξίας πολιτικής και ηθικής, είναι η κατάργηση του και η άσκηση ποινικών διώξεων σε όσους είτε δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, είτε έκαναν τα στραβά μάτια.
Στην Πάτρα ένας 46χρονος, μη αντέχοντας την διαπόμπευση έβαλε τέλος στην ζωή του με ποντικοφάρμακο, βυθίζοντας στο πένθος τους συναδέλφους του στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, που δηλώνουν έκπληκτοι από το ότι προσκόμισε πριν 20 χρόνια πλαστό πτυχίο, ενώ ενημερώθηκαν ακόμα για έναν σωφρονιστικό και δύο εξωτερικούς φρουρούς, που προσελήφθησαν με πλαστά έγγραφα. Όπως επεσήμανε στον «Ημερήσιο», ο αντιπρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Πάτρας, Βασίλης Νικολακόπουλος: «Ο βαθμός είναι καθοριστικός για μία πρόσληψη στον κλάδο μας από το 1995 και μετά και δικαίως διώκονται αυτά τα άτομα, όμως είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι; Αυτοί που εξέτασαν το ακριβές φωτοαντίγραφο που κατέθεσαν, δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε; Δεν έχουν την ίδια ίσως και μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός, ότι άτομα έχασαν την δουλειά τους; Δεν θα επιμεριστούν οι ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις;»

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ