laxanikaΗ μείωση της μπορεί να επιτευχθεί με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και με φάρμακα όπως οι στατίνες

Μειώσετε τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιακό επεισόδιο ή να προσβληθείτε από άλλη καρδιαγγειακή πάθηση μειώνοντας στο αίμα σας την κακή χοληστερόλη LDL.

Tα υψηλά επίπεδα στο αίμα της κακής χοληστερόλης LDL σχετίζονται με πρόκληση καρδιοπάθειας. Επίσης είναι ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί τη αθηρωμάτωση η οποία οδηγεί στην απόφραξη αρτηριών. Η μείωση της μπορεί να επιτευχθεί με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και με φάρμακα όπως οι στατίνες.

Είναι ήδη γνωστό ότι μείωση της LDL χοληστερόλης, απομακρύνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πως η μείωση της κακής χοληστερόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι σε θέση να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας ακόμα μικρότερου κινδύνου για καρδιακή πάθηση.

Τελευταίες μελέτες επικροτούν το γεγονός ότι μικρές έως μέτριες μειώσεις της κακής χοληστερόλης LDL καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σχετίζονται με καθοριστική μείωση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο.

Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια που δεν σχετίζονται με λιπίδια όπως είναι οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Επίσης αποδεικνύεται ότι άτομα που γεννιούνται με χαμηλή χοληστερόλη και τη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα χάρις σε διαφοροποιήσεις του γενετικού τους κώδικα, προστατεύονται πολύ περισσότερο από καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο life2day

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

protothema.gr/