f1Ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής πίστας προδιαγραφών Φόρμουλα 1 στην περιοχή της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φλωράτος, πρόεδρος της εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε., που έχει αναλάβει και προωθεί τη σχετική επένδυση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την έναρξη λειτουργίας της πίστας, που υπολογίζεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και επενδυτής από τη Μ. Ανατολή, γνώστης του αντικειμένου.
Η εταιρεία έχει λάβει την έγκριση της υπαγωγής της εν λόγω επένδυσης στις διατάξεις του Ν. 3299/20014, με επιδότηση του 31,29% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, ήτοι επιδοτούνται 28,92 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της πίστας στην Πάτρα το 2018, καθώς αν ξεκινήσουν οι εργασίες φέτος, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή στο τέλος του 2017.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει λάβει άδεια σκοπιμότητας από το υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης, άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία του Ν. Αχαΐας (έχει ισχύ έως τον Απρίλιο του 2018), όπως επίσης και έγκριση καταλληλότητας της πίστας και των εγκαταστάσεων από τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας.
Σύμφωνα με τον κ. Φλωράτο, στόχος της εταιρείας δεν είναι η υπαγωγή στο καλεντάρι του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος (π.χ. δικαιώματα κ.ο.κ.), αλλά στη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων, που θα προσφέρουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές για χρήση μιας σύγχρονης πίστας των υψηλότερων προδιαγραφών, συγκριτικά με άλλες πίστες του εξωτερικού.
«Το κόστος χρήσης της πίστας για μία ημέρα, π.χ. από μια αυτοκινητοβιομηχανία που θα θελήσει να δοκιμάσει έναν νέο κινητήρα της, θα είναι μόλις 6.000 ευρώ, έναντι 35.000 ευρώ που κοστίζει κάτι αντίστοιχο στην πίστα της Μόντσα, στη γειτονική Ιταλία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράτος. Από τη λειτουργία της πίστας στην Πάτρα αναμένεται να δημιουργηθούν 223 νέες θέσεις εργασίας.