ebolaΕντείνεται κάθε μέρα και περισσότερο η ανησυχία για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα και η εξέλιξη του σε μία παγκόσμια επιδημία, καθώς παραλείψεις και αβλεψίες έρχονται συνεχώς στο φως.

Στην περίπτωση της δεύτερης νοσοκόμας η οποία ανήκε στα μέλη του προσωπικού που φρόντιζε το Έρικ Ντάνκαν ασθενή ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα του θανατηφόρου ιού που κατέληξε επί αμερικανικού εδάφους, και επίσης προσβλήθηκε από Έμπολα, στο Ντάλας, ενώ είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι είχε ανεβάσει λίγο πυρετό της δόθηκε άδεια να ταξιδέψει.

Συγκεκριμένα η 29χρονη νοσηλεύτρια που ονομάζεται Άμπερ Τζέι Βίνσον πριν επιβιβαστεί στην πτήση της εταιρείας Frontier Airline με διαδρομή από το Οχάιο στο Ντάλας και ενώ ήταν γνωστό ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Ντάνκαν, ανέφερε στο CDC ότι είχε πυρετό 37,5. Ωστόσο δεδομένου ότι ο πυρετός που είχε εκδηλώσει ήταν μόλις λίγο πιο κάτω από το όριο που είχε ορίσει το CDC, δεν της «απαγορεύτηκε να πετάξει», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα της νέας αμέλειας είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους 132 συνεπιβάτες της.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν απαγόρευση εισόδου από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα, στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ, σε δηλώσεις του την Τετάρτη ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο σημειώνοντας «σήμερα ενημερωθήκαμε ότι ένα άτομο που είχε προσβληθεί από τον ιό ταξίδεψε αεροπορικώς ,μόλις πριν λίγες ημέρες, στο Οχάιο μέσω του αεροδρομίου του Κλίβελαντ».

«Μία προσωρινή ταξιδιωτική απαγόρευση σε επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό είναι κάτι που ο πρόεδρος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά, όπως και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών ολοένα και αυξάνονται», επεσήμανε ο Μπόενερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του δήλωσε ότι η επίβλεψη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων Έμπολα στη χώρα θα αναλάβουν ομοσπονδιακές αρχές, τονίζοντας ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα αποστέλλουν μια «ειδική ομάδα» ειδικών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίσει κάποιο ανάλογο περιστατικό, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά Υπουργικό Συμβούλιο ο Μπ. Ομπάμα εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά καθησυχαστικός λέγοντας ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ είναι «πολύ μικρή», ωστόσο τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ΕΕ να καταβάλει μία «σημαντικότερη» προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με το CBS το σωματείο νοσηλευτών δηλώνει εξοργισμένο τονίζοντας ότι δεν υπάρχει επαρκές πρωτόκολλο για την προστασία των εργαζόμενων από τον θανατηφόρο ιό.

Σήμερα θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες οι σύνοδος Υπουργών Υγείας με θέμα τον Έμπολα και τους τρόπους ανακοπής της θανατηφόρας πορείας του ιού. Στη Βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Ελληνας υπουργός Μάκης Βορίδης .

crashonline.gr/