nosokomeio02Για πρώτη φορά υπήρξε από κυβερνητικά χείλη η επιβεβαίωση των καταγγελιών και των κραυγών αγωνίας των ασθενών και των ασφαλισμένων, για το δημόσιο σύστημα υγείας που συνεχώς ολισθαίνει, ειδικά από το 2009 και μετά.
Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας από την Πάτρα όπου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, παραδέχθηκε ότι χάθηκε η επαφή του παρελθόντος, με τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς και τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως είχαν χάσει επαφή με το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ειδικά το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του, που ήταν η παράταξη η οποία είχε βάλει την σφραγίδα της στο γνωστό ΕΣΥ, το οποίο ουσιαστικά και κυριολεκτικά, ήταν μία κατάκτηση του Ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με τον κ.Γρηγοράκο, που ήταν ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Διάλογος για ένα κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας», το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχτηκε πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η υγεία θα πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό και ότι ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση του, είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.
Επίσης επεσήμανε πως στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με το ΕΣΥ, να είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι με την ημερίδα ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος και η καταγραφή αιτημάτων, απόψεων και θέσεων, που θα αξιολογηθούν συνολικά από το ΠΑΣΟΚ και τη βάση του, το οποίο θα αναλάβει να διορθώσει όσα περισσότερα για να ξαναδημιουργήσει ένα ΕΣΥ, που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

Η καταγραφή των προβλημάτων είναι ατελείωτη
Η παραδοχή όμως για το αυτονόητο, δεν αποτελεί το μαγικό ραβδί της νεράιδας που σε κλάσματα δευτερολέπτων ομορφαίνει μία άσχημη κατάσταση και δημιουργεί το παραμύθι του ονειρικά πλασμένου κόσμου, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν με ανακοινώσεις, δηλώσεις, κινητοποιήσεις και υπομνήματα, καταγγείλει οι εκπρόσωποι εργαζομένων και γιατρών στα νοσοκομεία του ΠΠΝΠ, Άγιου Ανδρέα, Αιγίου, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Πύργου.
Ελλείψεις σε υλικά, σε νοσηλευτές, σε γιατρούς, σε κτιριακές υποδομές, συνθέτουν το σκηνικό, που έχει άμεσο αντίκτυπο, τόσο στο προσωπικό που εργάζεται στα όρια της σωματικής αντοχής, όσο και στους ασθενείς, που απαιτούν δημόσια περίθαλψη και νοσηλεία, ανώτερου επιπέδου, με βάση και τα ασφάλιστρα που πλήρωναν επί δεκαετίες. Η Ένωση νοσοκομειακών Ιατρών Αχαίας και οι όλοι οι φορείς της υγείας, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο για την υγεία στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, καλώντας τους πολίτες να υψώσουν μαζί τους την φωνή τους, σε ένα κοινό και δυναμικό μέτωπο. Στο Αίγιο το ζήτημα της λειτουργίας των δομών της υγείας αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των φορέων, την οποία ακολούθησε ραντεβού αντιπροσωπείας με τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία που έλαβαν διαβεβαιώσεις για ανάπτυξη των νοσοκομείων της.

Σταγόνα στον ωκεανό οι 2.500 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο υγείας
Από το καλοκαίρι έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο υγείας, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει, 2.550 προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, κάτι που ανέφερε και η υφυπουργός υγείας Κατερίνα Παπακώστα, κατά την αιφνιδιαστική της επίσκεψη στο ΠΠΝΠ.
Έλαβε όμως αμέσως την απάντηση από τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος Απόστολο Αθανασόπουλο, ότι για να λειτουργήσουν με την στοιχειώδη ετοιμότητα και αξιοπρέπεια τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται 30.000 προσλήψεις.

Δέσμευση Γρηγοράκου για το Νοσοκομείο Αιγίου
Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη… ο δήμαρχος Αιγιαλείας που συνοδευόμενος από την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά στο περιθώριο της εκδήλωσης του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ απέσπασε τη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για ενίσχυση με απαραίτητο προσωπικό για την 24ωρη εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου).

Ενισχύονται μικροβιολογικό, ακτινολογικό με «4» γιατρούς
Ο Θ.Παναγόπουλος, λίγο πριν ξεκινήσει η ημερίδα, μίλησε με τον Λ.Γρηγοράκο, ενώ η κα Τσουκαλά υπενθύμισε… στον υπουργό τη γνωριμία τους από παλιά καθώς ο κ΄.Γρηγοράςκος ήταν διευθυντής στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Σωτηρία” όπου έκανε μέρος της ειδικότητάς της ως πνευμονολόγου. Οι δύο Αιγιαλείς αιρετοί εξέθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό τα σοβαρά προβλήματα του μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, τα οποία χρειάζονται άμεσα υποστήριξη με την πρόσληψη τεχνολογικού προσωπικού για να μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Επίσης, τέθηκε και το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων καθώς με την επερχόμενη αναχώρηση του ενός θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην ήδη οριακή κατάσταση των χειρουργείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε τα χέρια με τον δήμαρχο Αιγιαλείας για άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με «4» γιατρούς και στο πλαίσιο αυτό από πλευράς δημοτικής αρχής Αιγιαλείας αναμένεται να κλειστεί «ραντεβού» με τον αναπληρωτή διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο (δεδομένου ότι ο δ/της της ΥΠΕ δεν έχει τύποις οριστεί αφού δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ η τοποθέτησή του), ώστε να προωθηθούν άμεσα τα αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας, για να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παναγόπουλος: Έχουμε υποδομές αλλά όχι γιατρούς
Κατά τα άλλα, στη σύντομη τοποθέτησή του στην ημερίδα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, αφού μίλησε για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία (νοσοκομεία και ΠΕΔΥ) που έχουν ως αποτέλεσμα την επισφάλεια που ζουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειές τους, τόνισε χαρακτηριστικά: “Κάποτε είχαμε γιατρούς αλλά δεν είχαμε τις κατάλληλες υποδομές. Τώρα που αποκτήσαμε υποδομές, δεν έχουμε γιατρούς. Γιατί άραγε είναι τόσο δύσκολο να τα έχουμε και τα δύο ταυτόχρονα;”. Καίριο ερώτημα, που καθημερινά πολύς κόσμος το θέτει αλλά, όπως φαίνεται, μάταια καθώς φτάνει (αν φτάνει) σε ώτα μη ακουόντων…

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ