syriza1Οι διεργασίες και οι αρχαιρεσίες για την συγκρότηση της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ βρίσκουν τη χώρα μας και τον Ελληνικό λαό να βιώνει μία περίοδο βαθειάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια επιβάλλει με εντολή των δανειστών και σε εφαρμογή των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που οδηγούν σταδιακά σε αποσάρθρωση την Ελληνική κοινωνία, σε καθημερινή φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού, σε απόγνωση και αυτοκτονίες.
Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η παραγωγή μειώνεται δραστικά, η αγοραστική δύναμη κάθε πολίτη εξανεμίζεται, η αγορά συρρικνώνεται.
Παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύονται, οι δημόσιες δομές της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας αποδομούνται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η κεντρική εξουσία όπως εκφράζεται με τις κυβερνητικές επιλογές, επιδιώκει για την Τ.Α. ρόλο ”ιμάντα μεταβίβασης” των επιλογών της λιτότητας και φτωχοποίησης και όχι ρόλο αυτεξούσιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η δίωξη σε βάρος των πέντε Δημάρχων που ασκήθηκε αρχικά για απείθεια δείχνοντας έτσι ότι η συγκυβέρνηση θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση ως «μακρύ χέρι» των μνημονιακών επιλογών της.
Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια σε αυτή την κρίση οφείλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα των δημοτών τους στη ζωή, στην αξιοπρεπή επιβίωση και διαβίωση αλλά και τις λειτουργίες των δήμων τους.
Η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ οφείλουν να μην αποτελούν όργανα εκτελεστικά των επιλογών της συγκυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα στο χάος, διαλύει τον κοινωνικό ιστό σε κάθε τοπική κοινωνία, μικρή ή μεγάλη και προετοιμάζει το έδαφος για την εισβολή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε κάθε δραστηριότητα των Δήμων.
Οι εκλεγμένοι στην Τ. Α. Α’ βαθμού, οφείλουν να εκφράσουν αυτούς που τους εξέλεξαν, με συνολικές πολιτικές που θα εγγυώνται,
την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα, καθολικά η Ελληνική κοινωνία,
την έξοδο από την οικονομική κρίση,
την αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο με όρους ισοτιμίας προς όλους τους δημότες,
την στήριξη δράσεων που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση κάθε περιοχής με βάση τις τοπικές δυνατότητες,
Κάθε Δήμος, μικρός ή μεγάλος, οφείλει να μετατραπεί σε εκφραστή των αναγκών των δημοτών του, σε υποστηρικτή κάθε διεκδίκησης που θα ωφελεί την τοπική κοινωνία, σε εγγυητή και ”υποκινητή” της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες των διαμερισματικών και τοπικών συμβουλίων, στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας που θέλει τους πολίτες ”συνεργούς” στην λήψη των αποφάσεων.
Κάθε Δήμος οφείλει να διεκδικεί με την συμπαράσταση των πολιτών, αυτό που του αναλογεί, αυτό που έχει ανάγκη κάθε τοπική κοινωνία, αυτό που οφείλει το κράτος να του αποδίδει από την φορολόγηση των δημοτών.
Στις επικείμενες αρχαιρεσίες για την συγκρότηση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και της ΚΕΔΕ στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας.

Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ