ebolaΈκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα του ίδιου του υπουργού Μάκη Βορίδη, την ώρα που ο Έμπολα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι φόβοι για ύποπτα κρούσματα αγγίζουν τη γειτονιά μας.

Η σύσκεψη γίνεται υπό το φόβο διάδοσης του ιού στη χώρα μας και αναμένεται να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη προκειμένου να γίνουν τυχόν αναπροσαρμογές στα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί για να εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης, υπεραμύνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Έμπολα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν σταλεί οδηγίες στα σημεία εισόδου της χώρας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι, όταν εμφανισθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.

Ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.

Ο κλοιός του Έμπολα, «σφίγγει» γύρω από την Ελλάδα

Τρεις νέες περιπτώσεις ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ένας στη γειτονική Ιταλία, ένας στην ΠΓΔΜ και ένας στα κατεχόμενα της Κύπρου, κρούουν των κώδωνα κινδύνου και στη χώρα μας.

Η νεότερη πληροφορία, που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πως ένας Βρετανός άνδρας που φέρεται να είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, έχασε τη ζωή του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ ένας δεύτερος Βρετανός φέρεται να έχει συμπτώματα του ιού, δίνει νέες διαστάσεις στο θρίλερ (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Στην μεταξύ, στην Ιταλία, γιατρός νοσηλεύεται προληπτικά αφού ήρθε σε επαφή με ασθενή. Ο γιατρός που νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στην Γερμανία.

Αντίστοιχα, και στην Κύπρο, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.
crashonline.gr