khtjioofrw542e82cb68aebΤα αγροτικά πλαστικά (νάιλον θερμοκηπίων) βοηθούν την πρωιμότητα και επομένως την καλύτερη τιμή των κηπευτικών αλλά και φρούτων, όπως οι φράουλες.

Η καύση τους όμως, κάτι που εκτεταμένα γίνεται αυτές τις μέρες σε περιοχές όπως η Μανωλάδα, σε πολλές μικρές εστίες, κάποιες από τις οποίες είναι ορατές από την εθνική οδό Πατρών Πύργου, είναι τόσο από άποψη υγείας των ιδίων των αγροτών πρώτα και όλων των άλλων στη συνέχεια, όσο και από την άποψη της διαχείρισής τους ως αποβλήτων, απαράδεκτη πρακτική.

Όπως είναι γνωστό, και όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες, η ανοικτή καύση πλαστικών προκαλεί την έκλυση στην ατμόσφαιρα όχι μόνο καπνού αλλά και διοξινών και φουρανίων, αερίων ιδιαίτερα τοξικών για την υγεία όποιου τις αναπνεύσει. Επίσης η στάχτη που προκύπτει από την καύση πλαστικών μολύνει το έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, το διαφανές πλαστικό των θερμοκηπίων μπορεί να ανακυκλωθεί, σώζοντας έτσι εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα κάνει έκκληση στους συλλογικούς φορείς των αγροτών να πάρουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η σοβαρά επιβλαβής αυτή πρακτική προς όφελος πρώτα απ΄ όλα της υγείας των αγροτών.

Μπορεί και πρέπει να γίνει ενημέρωση των αγροτών και σε συνεννόηση είτε με τους δήμους είτε με κάποια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ανακύκλωσης τα πλαστικά να παραδίδονται προς ανακύκλωση αντί να καίγονται. Είναι κάτι εφικτό που μπορεί να αποτελέσει μα καλή αρχή για μια γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων που βασανίζει την Ηλεία, στηριγμένη στην συμμετοχή των πολιτών.