petreleoΣτην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί σήμερα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Η επίσκεψη του Υπουργού γίνεται κατόπιν αιτήματος που είχε καταθέσει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, σε πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ.
Ο κ. Μανιάτης, θα συμμετάσχει σε ειδική συνάντηση, που θα διοργανώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, για να παρουσιαστεί δημόσια η αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με την πορεία εξόρυξης των υδρογονανθράκων αλλά και στις 7 το απόγευμα θα είναι κεντρικός ομιλητής στη Νομαρχιακή επιτροπή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ
Ωστόσο, με αφορμή την έλευση του Υπουργού στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ο «Ημερήσιος» επικοινώνησε με τον καθηγητή γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Αβραάμ Ζεληλίδη.
Ο κ. Καθηγητής δήλωσε ότι θα να παρέμβει στην Ημερίδα που διοργανώνεται σχετικά με τις έρευνες των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Μάλιστα, ο κ. Ζεληλίδης έχει αρκετές επισημάνσεις- ερωτήσεις ν’ απευθύνει στον Υπουργό, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στέλνω επιστολές και απαντήσεις δεν παίρνω».
Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής γεωλογίας τόνισε πως δεν καταλαβαίνει το λόγο που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γίνει μία τέτοια ημερίδα, ενώ παράλληλα καυτηρίασε τα κακώς κείμενα του Υπουργείου ΠΕΚΑ. Πιο συγκεκριμένα ,επισήμανε πως επιλέχθηκαν για συγκεκριμένο φορέα που συστάθηκε ανθρώπους εκ των… έσω, συνταξιούχους και γενικότερα «άσχετους» ή με πολύ λιγότερα προσόντα από αυτά που πραγματικά απαιτούνται. «Είναι επιλογή του Υπουργού ή οι … παρατρεχάμενοί του υλοποιούν αυτές τις επιλογές» αναρωτήθηκε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στη δική του δράση μίλησε για την προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας με εκδότες του εξωτερικού. Έκανε δε σαφές το γεγονός ότι όχι μόνο συναντά την αδιαφορία των υπευθύνων, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αναγκασμένος να υπερπηδά και εμπόδια. « Δε μου δίνουν δύο πάγιες γραμμές που ζητώ, όταν την ίδια στιγμή γίνεται χρήση αυτών από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί…».
Παράλληλα, δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι στις διαλέξεις που δίνει κατά καιρούς στην Πάτρα, το ακροατήριο του είναι λιγοστό, ενώ απόντες είναι και οι αιρετοί του τόπου.
Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις των Τούρκων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και λίγα έχουν κάνει οι Τούρκοι…. Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει το κέντρο διανομής της στην Ευρώπη και αφού βλέπουν φόβο από τη μεριά της Ελλάδας το εκμεταλλεύονται». Ενώ, τόνισε πως πρέπει να οριστεί από την ελληνική πλευρά η ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο για να μπει ένα τέλος στο ζήτημα, όσο είναι ακόμη νωρίς.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ