SFIRI DIKASTIRIOUΜόνο με εντολή εισαγγελέα και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μπορούν να πραγματοποιούνται έλεγχοι από εφοριακούς σε κατοικίες και γραφεία φορολογούμενων πολιτών, βάσει ενδείξεων φοροδιαφυγής, υπογραμμίζει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Οι έλεγχοι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να γίνονται ακόμη και εκτός του επίσημου ωραρίου.
Με τη γνωμοδότηση αυτή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Νικόλαου Παντελή, κλείνει το μέγα θέμα που άνοιξε με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας επιτρεπόταν φορολογικοί έλεγχοι σε σπίτια φορολογουμένων χωρίς παρουσία εισαγγελέα, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από κόμματα, πολίτες, φορείς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του ΑΠ, είναι αντισυνταγματική η διενέργεια ελέγχων σε σπίτια και γραφεία πολιτών σε βάρος των οποίων υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής χωρίς παρουσία εισαγγελέα.
Όπως επισημαίνει στη γνωμοδότησή του, απαραίτητη για την διενέργεια των ελέγχων είναι η ύπαρξη εισαγγελικής εντολής και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Η γνωμοδότηση του κ. Παντελή είναι αντίθετη με τη θέση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προ μηνών είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (10-14) ότι οι έρευνες από το ΣΔΟΕ μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία δικαστικού οργάνου.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του ΑΠ, κρίνεται αντισυνταγματική η διενέργεια «κατ’ οίκον ερευνών από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού».
Όπως επισημαίνει στη γνωμοδότησή του, απαραίτητη για την διενέργεια των ελέγχων είναι η ύπαρξη εισαγγελικής εντολής και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Στη γνωμοδότηση του κ. Παντελή γίνεται ειδική αναφορά στο άρθρο 9 του Συντάγματος που ορίζει τα εξής: «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας»