ds ok newΠολύ σοβαρά θέματα άνοιξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας με το πολιτικό «θερμόμετρο» να ανεβαίνει στα ύψη… παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην αίθουσα.
Στη δεύτερη μόλις συνεδρίαση του σώματος η δημοτική αρχή έφερε και πάλι εισήγηση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού (που είχε εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 2.00 το μεσημέρι).
Οι εξηγήσεις και η συζήτηση επί της ουσίας που ζήτησε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος όσον αφορά την αναμόρφωση και τα ακριβή ποσά αφού δεν είχαν όπως είπε οι παρατάξεις της μειοψηφίας εισηγήσεις, έφερε την αναλυτική ενημέρωση από τον Δ.Καλαμίδα που κατά τη διάρκεια όμως των οικονομικών αναλύσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ποσά που «περισσεύουν» από την μεταφορά των απορριμμάτων. Κληθείς να απαντήσει ο αντιδήμαρχος Δ.Φιλιππάτος πως προέκυψαν αυτά τα ποσά ανέφερε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή κάθε μέρα μεταφέρεται με την spider ένα αυτοκίνητο απορρίμματα ενώ μέχρι τότε έφευγαν… δύο αυτοκίνητα την ημέρα.
Η ένταση που προέκυψε από την πλευρά της παράταξης Θεοδωρακόπουλου που ζήτησε αναλυτικά στοιχεία και να μην αφήνονται υπονοούμενα, προκάλεσε το «ξέσπασμα» Καλαμίδα που (προφανώς είχε πάει… προετοιμασμένος) κι αφού με νόημα ανέφερε την λαϊκή ρήση «λαγός την πτέρη έσιε κακό της κεφαλής του», παρουσίασε στο σώμα έγγραφο της νομικής υπηρεσίας τον Δεκέμβρη του 2012 επί δημαρχίας Θεοδωρακόπουλου με το οποίο έθετε θέμα… για τις απευθείας αναθέσεις από πλευράς αντιδημάρχων.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2012 Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΒΑΛΕ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ
Στο έγγραφο που ανέγνωσε στο σώμα και κατέθεσε στο προεδρείο ο Δ.Καλαμίδας από πλευράς νομικής υπηρεσίας του δήμου άνοιγε κατά της τότε δημοτικής αρχής θέμα… ουσίας αφού μεταξύ άλλων ο νομικός σύμβουλος ανέφερε: «Παρατηρείται το φαινόμενο να εκδίδονται διαταγές πληρωμής οι οποίες στηρίζονται νομικά σε απευθείας αναθέσεις αντιδημάρχων και ταυτόχρονα σε βεβαίωση εκτέλεσης εργασιών από αντιδημάρχους.
Οι ανωτέρω ενέργειες δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Καλλικράτη αφού αρμοδιότητα μεν για απευθείας αναθέσεις έχει μόνο ο δήμαρχος και μάλιστα υπό ορισμένες προϋποθέσεις για δε τη βεβαίωση εκτέλεσης εργασιών αρμοδιότητα έχουν μόνο οι θεσμοθετημένες επιτροπές παραλαβής.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ όπως να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό αφού κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου, αποδυναμώνει δε τα δικονομικά δικαιώματα του δήμου αφού θεωρείται από τα δικαστήρια τεκμήριο ομολογίας».
Ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος αντέδρασε έντονα κατηγορώντας μάλιστα τον Δ.Καλαμίδα (ή την παράταξή του όπως είπε) πως ίσως ήσαν αυτοί που με ανώνυμες καταγγελίες στον Εισαγγελέα είχαν αναφέρει το θέμα των αναθέσεων. «Όλα αυτά ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη, απαντήθηκαν και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Όλα είναι νόμιμα δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό» ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο πρώην δήμαρχος.

ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ: «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ»
Από την πλευρά του ο Δ.Καλαμίδας ανέφερε επίσης σε υψηλούς τόνους πως πλέον… τα πάντα έχουν αλλάξει και ως απόδειξη κατέθεσε στο σώμα έγγραφο με το οποίο ο ίδιος ενημερώνει τους σημερινούς αντιδημάρχους πως μπαίνει τέλος στις διαταγές πληρωμής. Επίσης ανέφερε ότι προκειμένου να είναι «όλα στο φως» όπως χαρακτηριστικά είπε, κάθε 3μηνο ή 4μηνο θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση πεπραγμένων.
Όσον αφορά το έγγραφο που κοινοποίησε στους αντιδημάρχους αναλυτικά αναφέρει: «Παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας σε περιπτώσεις πληρωμής έκτακτων γεγονότων σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να αποφεύγονται κωλύματα πληρωμής ενταλμάτων και να συγκεντρώνονται στην ώρα τους όλα τα παραστατικά που απαιτούνται για να θεωρούνται και εξοφλούνται τα εντάλματα πληρωμής. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι καταργούνται οι διαταγές πληρωμής διότι αυτές αποτελούν τροχοπέδη για τον προϋπολογισμό του δήμου».

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της οικονομικής διαχείρισης φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα… το δημοτικό συμβούλιο και κατ`επέκταση την πόλη.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ