samarasΕνόχληση επικρατεί τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο από τις διαρροές της τρόικας λίγες ώρες πριν από την άφιξή της.

Οι ελεγκτές αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των προαπαιτούμενων – πληροφορίες κάνουν λόγο για 1000! – δείχνοντας τις προθέσεις τους για την στάση που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις ακόμα και στην περίπτωση που η τρόικα διαφωνήσει. Άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ της έθεσε το επίμαχο θέμα και εκείνη δεν φάνηκε να είναι αρνητική αρκεί να μην υπάρξει εκτροχιασμός στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί και για πολιτικούς λόγους να εγγραφούν όλες οι φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και ο προηγούμενος προϋπολογισμός δεν είχε την έγκριση της τρόικας και η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ψήφισή του.

Προς το παρόν το Μαξίμου συνιστά προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους καθώς θεωρείται και όχι άδικα πως το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα είναι εκείνο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα συζητηθεί το χρηματοδοτικό κενό για τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός μετά την Άνγκελα Μέρκελ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος στην ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

«Όχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε από την επόμενη χρονιά, ακόμα και χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού Μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς

Μαραθώνιες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (ο Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει το μεσημέρι από την Ν. Υόρκη) προκειμένου να συζητήσουν την στρατηγική απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ο οποίος έχει και την δυσκολότερη αποστολή καθώς η τρόικα επιμένει για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο ασφαλιστικό.

Σήμερα από τις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη.

real.gr