akinhtaΈκδηλη είναι η οργή των ιδιοκτητών κυρίως αστικών ακινήτων της χώρας όχι μόνον για την καταλήστευσή τους από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τον εμπαιγμό τους στο αίτημά τους για μειωμένη φορολογική επιβάρυνση στα κενά ακίνητα. Η τροπολογία που τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν καθιερώνει πάγιο μειωτικό Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), όπως ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά απλώς μειώνει κατά 20% τα προκύπτοντα ποσά του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού τις τελευταίες ημέρες γίνεται όλο και εντονότερη η συζήτηση για την άσκηση προσφυγής κατά του ΕΝΦΙΑ. Προς ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση λόγω τεραστίων ποσών που καλούνται να πληρώσουν ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιγιαλείας ανακοινώνει τα εξής:
1ον.Προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να έχει δικαίωμα να καταφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για φορολογική διαφορά, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υποβάλλει και μόνος του, «ενδικοφανή προσφυγή» στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Η προσφυγή πρέπει να κατατεθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος (λόγω της ηλεκτρονικής ανάρτησης του εκκαθαριστικού, η προθεσμία αρχίζει 10 ημέρες μετά την ανάρτησή του). Η προθεσμία αυτή κατά την κρατούσα άποψη, λήγει την 30.9.2014.
2ον. Παρά την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, βεβαιώνεται άμεσα το 100% του οικείου φόρου και ο φορολογούμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 50% του βεβαιωμένου αυτού φόρου για την αναστολή του υπολοίπου, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσχερές ή και αδύνατο γι’ αυτόν. Υπό προϋποθέσεις δύναται να ανασταλεί η υποχρέωση προκαταβολής του 50% του φόρου όταν ο φορολογούμενος είναι σε θέση να αποδείξει πλήρη οικονομική αδυναμία, αφού ασκηθεί ειδική αίτηση αναστολής.
3ον. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αποφασίζει εντός 60 ημερών και αν απορρίψει ρητώς την ενδικοφανή προσφυγή ή δεν αποφασίσει εντός της προθεσμίας αυτής,(οπότε θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα), μόνον τότε ο φορολογούμενος αποκτά τη δυνατότητα να καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια (και ΟΧΙ απ’ευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας), εντός 30 ημερών από την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής ή τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Αρμόδια δικαστήρια είναι τα κατά τόπους Διοικητικά Πρωτοδικεία στα οποία κατατίθεται η προσφυγή. Όσοι ιδιοκτήτες, επιθυμούν να προχωρήσουν στην υποβολή προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έγκυρα υποδείγματα που διανέμονται από την ειδική σελίδα του ιστότοπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. (www.dsa.gr)
Πέραν του ληστρικού ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες έχουν έναν επιπλέον λόγο να αγανακτούν με τα κυβερνητικά μέτρα. Από τις αρχές του 2015 θα τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη «ταυτότητα κτιρίου», που θα αποτελεί την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας. Η ταυτότητα του κτιρίου θα καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος από ιδιώτη μηχανικό και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας και όλα τα ιδιοκτησιακά, στατικά, ενεργειακά δεδομένα του ακινήτου. Η καταγραφή θα είναι υποχρεωτική και όσα ακίνητα δεν θα τη διαθέτουν δε θα μπορούν να μεταβιβάζονται. Σε περίπτωση που παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες