SKOUPIDOFAGOS AIGIOUΤα αδρανή και ογκώδη αντικείμενα αποτέλεσαν στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ απερχόμενης και νέας δημοτικής αρχής, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης και όλου του δήμου υπάρχουν ακόμα «βουνά» από αντικείμενα που αποτελούν πλέον εστία μόλυνσης και κινδύνου πυρκαγιάς.
Τη λύση ευελπιστεί να βρει η νέα δημοτική αρχή μέσω μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας που από χθες ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά στο χώρο της πρώην Χαρτοποιίας.
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ημ» το μηχάνημα έφτασε την Κυριακή στο Αίγιο και αφού εγκαταστάθηκε από τους υπευθύνους της εταιρίας στο χώρο της Χαρτοποιίας όπου υπάρχουν βουνά από αδρανή και ογκώδη αντικείμενα, χθες το πρωί τέθηκε σε λειτουργία παρουσία του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου και του αντιδημάρχου Δημήτρη Φιλιππάτου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΚΡΙΝΤΕΡ»
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, το συγκεκριμένο μηχάνημα –ισχυρής ιπποδύναμης έχει τη δυνατότητα να «πολτοποιεί» κάθε ογκώδες αντικείμενο (πλαστικό- λάστιχα- ξύλα –κλαριά κλπ.) και σε πρόσμειξη με αδρανή υλικά το υλικό που «δίνει» μπορεί να μεταφερθεί στο χώρο εναπόθεσης στου Μπούφου τη Λαγκάδα με τη διαφορά όμως ότι ο όγκος του –σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους της εταιρίας- θα έχει μειωθεί κατά 1/5 ενώ παράλληλα το γεγονός ότι είναι πλέον «θρυμματισμένα» και ανακατεμένα με χώμα τα αντικείμενα στρώνονται στο έδαφος –δεν καταλαμβάνουν χώρο και κυρίως δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ»
Μιλώντας στον «Ημ» που βρέθηκε στο σημείο όπου τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το «σκρίντερ», ο δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε ότι: «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας βρισκόμαστε σε αναζήτηση ορθής και αποδοτικής λύσης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό για τα αδρανή και τα ογκώδη που μας ταλαιπώρησαν τόσο πολύ… εγκαταστήσαμε σήμερα δοκιμαστικά το μηχάνημα που φέρεται ότι θα μπορέσει να μας δώσει σημαντική λύση ώστε να «ξεβρομίσει» η πόλη και τα χωριά μας. Ξεκινήσαμε συμβολικά από το χώρο της Χαρτοποιίας και αφού κάνουμε τις μετρήσεις και εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα θα φέρουμε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική μας αρχή είναι σε φάση αναζήτησης λύσεων που θα είναι προς το συμφέρον του δήμου μας».

ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ: «ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ»
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και πλήρης εικόνα για την λειτουργία και το κόστος του μηχανήματος θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις. «Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα με δοκιμαστική λειτουργία, οι πρώτες ενδείξεις είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση, ωστόσο την Τρίτη θα λειτουργήσουμε το μηχάνημα σε οκτάωρη βάση κι ενδεχομένως απαιτηθεί μία ακόμα ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας ώστε να είμαστε σίγουροι για την απόδοσή του. Το κόστος που υπολογίζεται ότι θα έχει το μηχάνημα θα είναι πολύ μικρό για το δήμο μας, ωστόσο περισσότερα πράγματα θα πούμε εν συμβουλίω…» τόνισε χαρακτηριστικά.