troika 1Με σκληρή ατζέντα καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Τρίτη, έχει όλο το Σαββατοκύριακο σειρά επαφών με συναδέλφους του στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία.
Οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις, αποφασισμένοι να πιέσουν για όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις), καθώς αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Η τρόικα επιμένει να υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό -όπου η κυβέρνηση βάζει «βέτο»- αλλά και για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
-Ως προς το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.
-Για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το σχέδιο που ετοιμάζει ο το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
-Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.
Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).

Spiegel: Καλές οι προοπικές για το ελληνικό χρέος
Μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι οι προοπτικές του ελληνικού χρέους είναι καλές, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά Παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Σύμφωνα με σύντομο άρθρο που δημοσιεύεται στην Δευτεριάτικη έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ’ ότι έχει αρχικά προβλεφθεί.