panellinios iatrikosΗ ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Επιτροπής και Υποεπιτροπών για την μεταρρύθμιση της Υγείας προκαλεί το ιατρικό σώμα και τη κοινή γνώμη, διότι μετά από περίπου έναν χρόνο από την αποδόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συστήνονται επιτροπές για να… προτείνουν μεταρρυθμίσεις σε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί στα όριά του.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει με ιδιαίτερο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ότι, με φθαρμένα υλικά, πρόσωπα και ιδέες, αλλά και χωρίς να διαφαίνεται ίχνος προοπτικής και σχεδίου, δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί σύστημα το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να συνιστά σταθερή, ποιοτική και αναβαθμισμένη περίθαλψη.
Το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει ήδη φροντίσει, μετά από την πλήρη διάλυση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, να οικοδομεί με σταθερά βήματα δημόσιες δομές Υγείας οι οποίες να καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες σε όλη τη χώρα.
Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η δημιουργία επιτροπών παραπέμπει στην ολοκληρωτική αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να προωθήσει την αναγκαία πολιτική, αλλά και στην γνωστή σε όλους μας συνήθεια των οργάνων της Πολιτείας να παραπέμπουν αποφάσεις στο μέλλον, με αβέβαιη την θέση τους σε διαδικασία υλοποίησης.
Η περίθαλψη δοκιμάζεται, ο κόσμος αγωνιά, οι ιατροί μεταναστεύουν και η Πολιτεία παρακολουθεί ανήμπορη και χωρίς να αποφασίζει.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί να σπεύσουμε σε αποφάσεις και έργα, γιατί το σύστημα Υγείας δεν αντέχει και η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί.
v