enfiaΤη μετάθεση της συζήτησης και ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν οι βουλευτές.
Η επίμαχη διάταξη, ωστόσο, που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις σε κυβερνητικά στελέχη ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Έκπτωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε όλη τη διάρκεια του 2013 προβλέπει η ρύθμιση με τις διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ που απεστάλη στα κόμματα και κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.
Συνεπώς, εάν ένα ακίνητο ήταν ενοικιασμένο για κάποιο διάστημα εντός του 2013, ο ιδιοκτήτης του δεν δικαιούται την έκπτωση.
Το ποσοστό της έκπτωσης οριστικοποιήθηκε χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη και τη γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «προκειμένου κατά το έτος 2014 να ελαφρυνθούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και έχουν δικαιώματα επί κύριων χώρων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, τα οποία παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και ουδόλως κατά το έτος αυτό ηλεκτροδοτήθηκαν, προβλέπεται ότι ο προκύπτον φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Είναι αυτονόητο, ότι η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα ανωτέρω κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν. Αυτονόητα, για τα ακίνητα της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων».
Επίσης, στη ρύθμιση «κλειδώνουν» οι έξι δόσεις για την καταβολή των δόσεων, με πρώτη πληρωμή ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

-Για τους οικισμούς εκτός αντικειμενικών αξιών ορίζεται ότι «εφόσον οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013».
-Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για το 2014 τα σεισμόπληκτα κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδα που αναλογούν σε αυτά, τα οποία βρίσκονται στη Κεφαλλονιά, και στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας. Επίσης απαλλάσσονται και τα ακίνητα σε έξι οικισμούς της Κοζάνης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πολεοδομικά ανενεργοί.
-Επίσης απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα οικοπέδου επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
Ο ΕΝΦΙΑ δεν συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα εισπράττουν τις επιστροφές ανεξαρτήτως της οφειλής τους για τον ΕΝΦΙΑ.

Περιουσιακά κριτήρια για απαλλαγές και εκπτώσεις
Στα κριτήρια που ισχύουν προκειμένου να δικαιούται κάποιος έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προστίθεται και αυτό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα, προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον φόρο σε ιδιοκτήτες με οικονομική αδυναμία, έως τώρα ο νόμος προέβλεπε εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένη έκταση ακίνητης περιουσίας. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους και τους φορολογουμένους ή τις οικογένειες με ανάπηρα μέλη δεν υπάρχει όριο αξίας ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις από το φόρο.
-Επίσης σε ότι αφορά για τις εκπτώσεις – απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ το εισοδηματικό κριτήριο, προβλέπεται ότι το φορολογητέο εισόδημα ορίζεται με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα μπορούν να χάσουν την απαλλαγή από το φόρο λόγω τεκμηρίων.

Προθεσμίες για αλλαγές στο Ε9
Όλες οι μεταβολές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1/1/2014 και θα γίνουν έως τις 30/11/2014 θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.
«Ειδικά, η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στοιχείων ακινήτων που έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, υποβάλλεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2015.» αναφέρεται.