DietaΕρευνητές καταθέτουν νέες ενδείξεις ότι η γρήγορη απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα άνοιας.

Η μελέτη που έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και διήρκεσε 8 χρόνια σε δείγμα 1.836 ανδρών και γυναικών, κατέδειξε πως άνθρωποι που ήταν αδύνατοι ή έχασαν γρήγορα βάρος, φέρονταν να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Μάλιστα, αυτοί που είχαν μικρό Δείκτη Μάζας Σώματος εμφάνιζαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Επιπλέον, αυτοί που έχασαν βάρος γρήγορα είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που έχασαν βάρος με τον προβλεπόμενο ρυθμό.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν περισσότερο έντονο σε όσους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην έναρξη της έρευνας.

Άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος 23 ή υψηλότερο είχαν 82% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να συγκριθούν με παρόμοια μίας έρευνας του 2006, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι γυναίκες που αργότερα εμφάνισαν άνοια είχαν μείωση του βάρους μια δεκαετία πριν την απώλεια μνήμης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τίφανη Χάτζες εξήγησε ότι «υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η μείωση του βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι μια από τις πρώτες σωματικές αλλαγές της νόσου, που εμφανίζεται πριν επηρεάσει τη μνήμη. Ωστόσο, η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αποτελεί τρόπο να προστατευτεί από την άνοια».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως υπερβολική εναπόθεση λίπους γύρω από το στομάχι στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology».

Πηγή: tanea.gr