eyropsalidiΜε το… εγχειρίδιο του IRS, δηλαδή της αμερικανικής Οικονομικής Αστυνομίας, υπό μάλης, ξεκινάνε οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών τους αποκαλούμενους ελέγχους made in USA, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 60 μεγάλες υποθέσεις, για τις οποίες έχουν δοθεί εισαγγελικές παραγγελίες και επί της ουσίας οι Έλληνες… Ράμπο θα περάσουν από κόσκινο όλες τις δαπάνες και όλα τα διαθέσιμα εισοδήματα των ελεγχόμενων, ακόμα και τα μετρητά, ανατρέχοντας σε βάθος 10ετίας!

Η πρώτη μέθοδος αφορά στην ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου στην ελεγχόμενη χρήση, καταγράφοντας φορολογητέα και μη έσοδα, τις αυξομειώσεις της περιουσιακής κατάστασης, όλες τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες. Η δεύτερη μέθοδος αποσκοπεί στην αποτύπωση της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, όπου στη πραγματικότητα καταγράφεται το οικονομικό ιστορικό περιουσιακών στοιχείων και δαπανών,

έτσι ώστε να καταγράφονται οι αυξομειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος ανά έτος. Η τρίτη μέθοδος ανιχνεύει τη κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και δαπανών σε μετρητά με στόχο τον υπολογισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος.

Και στις τρεις μεθόδους, στόχος είναι να υπολογιστεί εμμέσως το πραγματικό εισόδημα των ελεγχόμενων, από το “ξεσκόνισμα” των φορολογούμενων με βάση τις αγορές και τις επαγγελματικές τους δαπάνες, τις αυξομειώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, καταθέσεις, θυρίδες, ομόλογα, μετοχές, έργα τέχνης, κοσμήματα, τα έσοδα από όλες τις πηγές καθώς και τα μετρητά ή δάνεια που έχουν.

Πέρα από τους ελέγχους made in USA, στις ελεγκτικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών έχει συμπεριληφθεί το “ξεσκόνισμα” των προσώπων με κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα που θα λειτουργεί υπό τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Επιπλέον, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 500 “μεγάλους” φορολογούμενους και να εισπραχθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου το 65% των φόρων που θα βεβαιωθούν.