stafidaΟι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιαλεία βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 25% έως και 30%. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιβεβλημένη η άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με τον Αχαιό βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη να φέρνει το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Σε απόγνωση οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιάλεια».
Στο κείμενο της ερώτησής του προς τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της περιοχής και αποφέρει τα σημαντικότερα κέρδη στην αγροτική οικονομία της ανατολικής Αχαΐας. Εντούτοις, οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιαλεία βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 25% έως και 30%, σε σύγκριση με την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς.
Αυτό συμβαίνει καθώς, σύμφωνα με την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, η φετινή παραγωγή του προϊόντος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, λόγω των συνεχόμενων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την περασμένη άνοιξη, γεγονός που επηρέασε την ποιότητα του προϊόντος και την καρποφορία. Συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί περονόσπορος του αμπελιού και θειαφασθένεια. Οι παραγωγοί προσπάθησαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν με ραντισμούς, όμως οι καιρικές συνθήκες άργησαν να εξομαλυνθούν.

25-30% υπολογίζεται
η ζημιά ετήσιας παραγωγής
Η ζημιά που έχει προκληθεί, υπολογίζεται στο 25-30% της ετήσιας παραγωγής του προϊόντος, που κυμαίνεται κάθε χρόνο σε 10.000-12.000 τόνους στην Αιγιάλεια. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας, λόγω της υπερπαραγωγής που είχε σημειωθεί. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι οι επιπτώσεις για τους παραγωγούς της σταφίδας δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, καθώς η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση εκτίμηση από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων των ζημιών που προκλήθηκαν στους αμπελώνες από τις άκαιρες βροχοπτώσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατόπιν όλων αυτών ο Νικ.Τσούκαλης ρωτά τον Υπουργό «Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές και άμεσα να εκδοθούν τα πορίσματα και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων;»