manikesΣτα 10 με 12 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την περικοπή κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω εξίσωσης του Ειδικού Φόρου με τον αντίστοιχο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, προκάλεσε κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου, που έφθασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 70%. Ταυτόχρονα, πολλά νοικοκυριά στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, κλπ.) με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η εξίσωση των φόρων έγινε με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, η οποία μπορεί τώρα να επιτευχθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο του 2014, στη λήξη της χειμερινής περιόδου, διαμορφώθηκε στο 1,259 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2013, στην έναρξη της περιόδου, ήταν 1,278 ευρώ.
«Η εξαγγελία στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμάρα για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων σε σημερινή ανακοίνωση. Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών. Εκτιμά δε ότι «η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο, τη νέα χειμερινή περίοδο».