epimelitirio newTην Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέματα σχετικά με την ερευνητική και καινοτόμα δραστηριότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αφενός ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Αθανάσιος Κούστας, αφετέρου ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου και κ. Θεόδωρος Μπαρής αντίστοιχα.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεύρυνσης της επικοινωνιακής πολιτικής της ΠΔΕΔΕ καθώς και της δραστηριοποίησής της προς την κατεύθυνση ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας αποδοχής, άριστης συνεργασίας και αναζήτησης κοινών πολιτικών και συντονισμένων δράσεων μεταξύ των δύο φορέων, ενώ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καθώς και με την προσπάθεια δημιουργίας υγιούς καταναλωτικής συνείδησης στους μαθητές τη περιοχής της Δυτικής Ελλάδας με έμφαση στην προτίμηση και στήριξη τοπικών προϊόντων.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας διότι αναδεικνύεται ως το ιδανικό εργαλείο για την εμπλοκή των μαθητών σε αυθεντικές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν την επίλυση ανοιχτών προβλημάτων εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη οικοδόμηση της γνώσης. Κατ αυτόν τον τρόπο τούς δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και να αποτελέσουν τους αυριανούς πρωτοπόρους σε αυτό το αντικείμενο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην ανταγωνιστικότητα της περιοχής μας.
Σε ό,τι αφορά στην οικοδόμηση της κατάλληλης καταναλωτικής κουλτούρας στους μαθητές, σκοπός των πρωτοβουλιών μας είναι η ενδυνάμωση και διεύρυνση των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών των μελών της σχολικής κοινότητας- αλλά και ευρύτερα των τοπικών κοινωνιών- προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της στάσης των μαθητών ως μελλοντικών καταναλωτών και τη στροφή τους στην προτίμηση των ελληνικών και τοπικών προϊόντων.
Τα παραπάνω προβλέπεται να επιτευχθούν μέσα από την συστηματική προσπάθειά μας να αναπτύξουμε αποτελεσματικές συνεργασίες με το Επιμελητήριο Αχαΐας, αλλά και άλλους τοπικούς επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και εμπορικούς φορείς, καθώς και με τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ισχυρή συμβολή της εκπαίδευσης στην ενίσχυση και στην αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι καθώς στην ανάδειξη και αξιοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.»