giatros pedyΓια βελτιώσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν από τη Δευτέρα για την συνταγογράφηση εξετάσεων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, άνοιξε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Όπως είπε, εάν υπάρξουν δυσλειτουργίες ή ερμηνευτικά ζητήματα, τότε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσουν σε αλλαγές. Υποστήριξε ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θίγει τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς οι οδηγίες «δεν αποτελούν κλειστό και περιοριστικό πεδίο». Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει όλες τις εξετάσεις χωρίς περιορισμούς και αν ελεγχθεί να αιτιολογήσει την επιλογή του.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της δαπάνης των διαγνωστικών, η οποία «από περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2012, το 2013 ξεπέρασε τα 500 εκατ. και το 2014 στο πρώτο εξάμηνο έχει δαπανηθεί το σύνολο του προβλεπομένου ποσού για τον χρόνο. Από τα 323.000.000 που ήταν η ετήσια δαπάνη, έχουμε υπέρβαση που είναι αυτή τη στιγμή πάνω από τα 340.000.000. Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, η δαπάνη αυτή θα κατέληγε στα 700.000.000», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσό της υπέρβασης θα κληθούν να το επιστρέψουν (claw back) οι πάροχοι υγείας, ενώ με τις κατευθυντήριες οδηγίες προστατεύεται ο έντιμος γιατρός.
Αναφορικά με τους γιατρούς που θα επιλέξουν να συνταγογραφήσουν χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, ο κ. Βορίδης είπε οι γιατροί αυτοί εντάσσονται σε μια περιοχή ελέγχου. Σε περίπτωση που ελεγχθούν και δεν αιτιολογήσουν την επιλογή τους, τότε θα έχουν κυρώσεις.