petreleoΕγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις που αφορούν την διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο, όπως και η τροποποίηση της σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Αντιπαράθεση υπήρξε στην Επιτροπή ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τις 3 πρώτες συμβάσεις. Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις συμβάσεις, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εκποιούν τον υποθαλάσσιο και υπεδάφιο πλούτο με διαδικασίες fast track.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει 15 – 18 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, καθώς όλα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν σ’ αυτό. «Θεωρούμε ότι ασκήσαμε ύψιστο πατριωτικό καθήκον», τόνισε ο Γ. Μανιάτης και πρόσθεσε: «με τις συμβάσεις αυτές ασκήσαμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δημόσια και διεθνώς. Τα ασκήσαμε. Τα εφαρμόσαμε. Την ΑΟΖ την εφαρμόσαμε. Και κάνουμε διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν τολμούσε κανένας προηγούμενος υπουργός, καμία προηγούμενη κυβέρνηση να διανοηθεί ότι θα έκανε. Πολύ πιο έξω από τα 6 ναυτικά μίλια. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».
Οι συμβάσεις είναι προϊόν εξωθεσμικών επιτροπών και δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού, υποστήριξε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος. Κάλεσε τον υπουργό να σταματήσει τον διαγωνισμό για τις νέες παραχωρήσεις, καθώς εκχωρούνται με ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο- μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ιδιώτες μισθωτές. Ο Απ. Αλεξόπουλος πρότεινε να αξιολογηθούν πρώτα τα αποτελέσματα των τριών παραχωρήσεων που συζητά η Βουλή και μετά να γίνουν νέες παραχωρήσεις.