samarasΠολύ σύντομα η Ελλάδα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά την πολύαναμενόμενη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο που διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα. Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα.
«Είχαμε μια εντατικότατη συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά δείγματα και μηνύματα, πολύ σύντομα θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξετάζει τις επόμενες φάσεις, τα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα. «Διαπιστώνουμε πρόοδο, είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε σύντομο διάστημα».
Σημείωσε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτική, όπως στο θέμα των δανείων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις. Η κ. Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε -όπως και στην προηγούμενη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά- στην υψηλή ανεργία και στους δύσκολους καιρούς για την χώρα.
«Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να σας στηρίξουμε» κατέληξε.

Περί… «βελούδινου διαζυγίου» με ΔΝΤ μίλησε ο Σαμαράς

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο για φοροελαφρύνσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν απαιτείται τρίτο πακέτο βοήθειας. Σημείωσε πολλές φορές τη δέσμευση της κυβέρνησης του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ πολύ προσεκτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση περί δρομολογούμενου «βελούδινου διαζυγίου» με το ΔΝΤ.
Απέρριψε τον όρο «διαζύγιο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα -βάσει των εκτιμήσεων- το 2015 μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές. Αν αυτό επιτευχθεί, πρόκειται για επιτυχία που καταφέραμε μαζί με τους εταίρους και το ΔΝΤ, είπε.
Η τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται μετά τα stress test των τραπεζών και την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει νέες ρυθμίσεις και διευκολύνεις από τους εταίρους, σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος είναι ελέγξιμο μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά.
Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκθέτει τη χώρα η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού

Σφοδρή ήταν ωστόσο η επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την «θλιβερή εικόνα του που εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα» μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα» αναφέρει στο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει» καταλήγει η ανακοίνωση.
-Σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν: «Ο πρωθυπουργός, αφού ανέπτυξε ακόμα μια φορά στα πλαίσια της πολιτικής εικονικής πραγματικότητας, το success story μιας άλλης χώρας, αφού απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας. Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού».
-Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί».