SEISMOSΟ σεισμός είναι περιοδικό… φαινόμενο και το μόνο βέβαιο σε μια σεισμογενή περιοχή είναι ότι «φροντίζει» σε τακτά χρονικά διαστήματα να μας «θυμίζει» την παρουσία του…
Τα ύπουλα ρίχτερ που μας «χορεύουν» τρεις ημέρες τώρα παρακολουθούνται από τους σεισμολόγους και ασφαλώς στο «τρίγωνο» Πάτρα –Ναύπακτο –Αίγιο κανείς δεν μπορεί να κοιμάται… ήσυχος!
Η συχνότητα των δονήσεων που γίνονται αισθητές που γίνονται αισθητές έχουν προκαλέσει ρίγη ανησυχίας στους συμπολίτες μας και ελπίδα όλων είναι να …ξεθυμάνει γρήγορα ο εγκέλαδος και να μην δώσει σεισμό μεγαλύτερο από τα 4,7 ρίχτερ της νύχτας του Σαββατόβραδου.
Μετά τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, εντάσεως 4,7 και 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίες έγιναν αρκετά αισθητές τόσο στην Πάτρα, όσο και στο Αίγιο κι ευρύτερα την Αχαϊα.
«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και επίσης αυτή η συγκεκριμένη περιοχή κατά περιοδικά διαστήματα συνηθίζει να μας δίνει μικροσεισμικές ακολουθίες όπως είναι αυτή που συμβαίνει αυτές τις ημέρες» αυτά δήλωσε o κύριος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στη που σημειώθηκαν μεταξύ Ρίου και Ναυπάκτου. «Εδώ και μια εβδομάδα παρατηρείται μια μικροσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ναυπάκτου στον Πατραϊκό κόλπο, μεταξύ Ναυπάκτου και Ρίου. Αυτή η ακολουθία αποτελείται συνήθως από μικρά μεγέθη που δεν έχουν υπερβεί τα 4,5 Ρίχτερ, όπως έγινε σήμερα τα ξημερώματα».
«Κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν αυτή αποτελεί μια προσεισμική ακολουθία ή αν το φαινόμενο θα ησυχάσει ύστερα από λίγες ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν» εξηγεί ο κ. Χουλιάρας.
Είναι προφανές ότι και οι σεισμολόγοι παραμένουν συγκρατημένοι…

Της Αγγελικής Τζόλα(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)