ekloges-kalpes-Σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος φέρνει η ανησυχία των κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που μελετά ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να περιλαμβάνει μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3%.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται επιφυλακτικό απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι το μόνο που συζητά η ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και έθεσε το γενικό περίγραμμα, λέγοντας: «Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, καθώς αφενός αποτελεί «ομολογία ήττας», αφετέρου επειδή αντιφάσκει με το επιχείρημα περί σταθερότητας.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κατάργηση του εκλογικού μπόνους, αλλά μοίρασμα -πιθανώς στα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ.Βενιζέλος προτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή το 3%. Κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο από τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-, με τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τέτοιου σχεδιασμού.
Από ορισμένους εκτιμάται ότι η αναφορά του κ. Βενιζέλου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δήλωσή του για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προϊδεάζει ότι οι όποιες τροποποιήσεις θα συνδέονται με την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, προϋπόθεση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα είναι η συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σκουρλέτης: «Ομολογία κυβερνητικής ήττας οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Στα σενάρια που μιλούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι η ανακίνηση του θέματος αποτελεί «ομολογία ήττας» από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η εάν θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να καθιερώσουν την απλή αναλογική και να πάμε αμέσως σε εκλογές.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε επίσης ότι: «η ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου είναι μία ομολογία ήττας από την κυβέρνηση. Δεν θα το έκαναν εάν δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι έρχεται η καταστροφή στις επόμενες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι ένας άσσος στο μανίκι τον οποίο τον πετάς στο τραπέζι, για αυτό και εμείς έχουμε υποστηρίξει τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. Εάν αυτή η κυβέρνηση κατάλαβε ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα τότε θα έπρεπε να κάνει ένα νόμο για αυτό το θέμα, να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές».

Το Ποτάμι λέει «Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

«Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή, έτσι ώστε η χώρα ν’ αποκτήσει ένα αναλογικότερο σύστημα, που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα της άμεσης εκπροσώπησης, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την παρουσία στην Βουλή στελεχών της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα να διεκδικήσουν έδρες σε απέραντες εκλογικές περιφέρειες».