triantafullopoulosΚαλύτερη είδηση για τις περιφερειακές εφημερίδες, που ο λαός μας από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους αρέσκεται να λέει «τοπικό Τύπο» δεν θα μπορούσε να υπάρχει μετά την ψήφιση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου.Η διάταξη που βάσει του νόμου εξαφάνιζε ένα καίριο έσοδο, αυτό των κρατικών δημοσιεύσεων, ανετράπη μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο, διασφαλίζοντας το κονδύλι των 3εκ. ευρώ περίπου ετησίως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις περιφερειακές εφημερίδες.
Ίσως καλύτερα «γενέθλια» για τον Ημερήσιο που κλείνει αύριο τα 20 χρόνια έκδοσης να μην υπήρχαν και για τον εκδότη μας και Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο του ταιριάζει γάντι η ρήση ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που… γίνονται και δεν λέγονται!!!
Άλλωστε, ότι ήταν να πει το είπε στη Βουλή (φωτό) εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε… ανατρέποντας μία μνημονιακή δέσμευση της χώρας που εξαφάνιζε τον Τύπο της περιφέρειας.
Ενδεικτική του ύφους και των χαμηλών τόνων που κρατά πάντα ήταν και η επιστολή προς τους συναδέλφους του. «τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν περίτρανα την σπουδαιότητα του ρόλου της Ένωσής μας ως αδιαφιλονίκητου θεματοφύλακα του κλάδου.
Σχεδιάσαμε, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε μέσω συντονισμένων ενεργειών, την ανατροπή άλλων δύο μνημονιακών υποχρεώσεων επιτυγχάνοντας μέσω της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και κατ`επέκταση των κυβερνητικών παραγόντων με την Τρόικα, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των περιφερειακών Εφημερίδων Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων, αναμετρώντας τις δυνάμεις μας με το πολιτικό σύστημα κερδίζοντας συμμάχους και αναγνώριση απ΄όλα τα κόμματα.
Ασφαλώς οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν πλην όμως τις τελευταίες μέρες κρίθηκε ως αποτέλεσμα μιας τριετούς διεργασίας η υπερπήδηση της επικίνδυνης λογικής ανώνυμων (επώνυμων σ`εμάς) τεχνοκρατών που με συμπαραστάτες μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ήθελαν να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα την επιβολή των διαφόρων ηλεκτρονικών μητρώων εις βάρος του Τύπου με προφανή στόχευση φυσικά τον περιφερειακό Τύπο.
Με την απειλή αυτή αναμετρηθήκαμε… οριστικά και την περιθωριοποιήσαμε αφού απεδείχθη ότι κάθε Υπουργείο μπορεί να εφεύρει ότι θέλει πλην όμως η δημοσίευση στον Έντυπο Τύπο επιβεβαιώθηκε και διασφαλίστηκε μετά και την ψήφιση κατά βάση του πολυνομοσχεδίου αλλά και του νέου δασικού νόμου.
Ειδικότερα για την ανατροπή του συνόλου, του επί σειρά ετών νομικού πλαισίου για τους διαγωνισμούς που καταργήθηκαν με τη νέα νομολογία για τις δημόσιες συμβάσεις (του συνόλου δηλαδή του κρατικού χρήματος) η διατήρηση του επικουρικού νόμου 3548/07 και των τροποποιήσεών του που είναι σε ισχύ, αποτελεί μια τεράστια –κατά βάση ηθική και δεοντολογική νίκη- και πρακτικά, επιπλέον για τα έσοδα που επιφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Τύπου της Περιφέρειας».

Βάσει του πολυνομοσχεδίου η διάταξη που ανετράπη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προέβλεπε αρχικά να θεωρείται εφεξής η δημοσίευση στο ΚΗΜΔΗΣ ως η μόνη προϋπόθεση δημοσιότητας της προκήρυξης ενός διαγωνισμού (Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργώντας στην ουσία το Ν.3548/07, που μέχρι σήμερα αποτελούσε τη μόνη αδιάβλητη διαδικασία όσον αφορά τη γνωστοποίηση και την προσέλκυση του συνόλου των ενδιαφερομένων στη διενέργεια προκήρυξης διαγωνισμού. Η δυνατότητα απάλειψης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο των προκηρύξεων διαγωνισμών από τις αναθέτουσες αρχές, ακύρωνε τον ίδιο το σκοπό του Νόμου για ενίσχυση της διαφάνειας και θα προκαλούσε τελικώς τεράστια οικονομική ζημία εις βάρος του Δημοσίου με τη νόθευση των κανόνων δημοσιότητας των προκηρύξεων διαγωνισμών…