LIMANI AIGIOU OKΠραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες σύσκεψη συμφιλίωσης στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μεταξύ της εταιρείας «ΚΑΡΛΟΣ ENTERPRISES A.E. – ΝΑΥΤΙΚΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ» και της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδας με αντικείμενο συζήτησης: «Καταγγελία περί μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας εργαζομένων και απολύσεις». Η εν λόγω σύσκεψη έγινε παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας Κων/νου Αγραπιδά και του Συμφιλιωτή κ. Συμεών Γκουδρολώλου.

Αφού αναλύθηκαν οι απόψεις τόσο των εργαζομένων, όσο και των εκπροσώπων της εταιρείας και εκφράστηκαν από το υπουργείο εξεδόθη σχετικό πρακτικό συμφιλίωσης, το οποίο κάνει λόγο για τα εξής:
1) Η εταιρία μετέβαλε μονομερώς βασικούς όρους εργασίας των εργαζομένων, δίχως να υπάρχει συναίνεσή τους για τις μεταβολές αυτές και αποτύπωσή του σε νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας.
2) Ειδικότερα ως προς το θέμα της ειδικότητας, η νομοθεσία απαιτεί τη κατοχή άδειας χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων και απαγορεύεται ρητώς η απασχόληση μη αδειούχων στις εν λόγω εργασίες. Ως εκ τούτου, η απασχόληση μη αδειούχων συνιστά παράβαση της εργατικής και ασφαλιστική νομοθεσίας.
3) Η εταιρία, κατά δήλωση των εκπροσώπων της, δέχθηκε ότι υπήρξε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων κατά μήνα (ομαδικές απολύσεις).
Στο πλαίσιο της συμφιλιωτικής διαδικασίας, καλούνται τα δύο μέρη να προσπαθήσουν, με αμοιβαία κατανόηση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, να βρουν συμβιβαστική φόρμουλα επίλυσης των διαφορών του, στο πλαίσιο της
εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας επιφυλάσσονται να εξετάσουν την δυνατότητα επαναπρόσληψης των επτά εργαζομένων και να ενημερώσουν σχετικά την Υπηρεσία.
Με βάση το πρακτικό της σύσκεψης αναγνωρίζεται το δίκαιο των αιτημάτων των πρώην εργαζομένων στην εταιρεία «ΚΑΡΛΟΣ ENTERPRISES A.E. – ΝΑΥΤΙΚΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ» και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μηχανικών Ανυψωτικών
Μηχανημάτων Αιγιάλειας έχουν κάθε λόγο να θεωρούν τους εαυτούς τους δικαιωμένους, 9 μήνες από την απόλυσή τους.

Επίσης, να τονίσουμε με την υπ’ αριθμ. 236/14 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου, το δικαστήριο δικαίωσε πλήρως τους χειριστές που προσέφυγαν σε αυτό, αναγνωρίζει ότι η καταγγελία που έγινε στις 30-9-2013 από την εταιρεία «ΚΑΡΛΟΣ ENTERPRISES A.E. – ΝΑΥΤΙΚΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ» είναι άκυρη, υποχρεώνει την εταιρεία να πάρει πίσω τους χειριστές και να εργάζονται με την ειδικότητα την οποία είχαν τον χρόνο της καταγγελίας εργασίας, ήτοι ως χειριστές κλαρκ, καταβάλλοντας όλες τις νόμιμες αποδοχές.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Χειριστών κάνουν λόγο για μία δίκαιη απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου
Με βάση την παραπάνω απόφαση, σίγουρα θα υπάρξει νέος κύκλος επαφών της εταιρείας με τους απολυμένους…